NULL GRADER: Sommeren er et godt stykke unna. Foto: Eivind Kristensen

KRISTIANSAND: Fasten burde være en passende tid for lage "Skjermfri uke», mener Familie & Medier – en kristen organisasjon som arbeider for bevissthet rundt mediebruk. De oppfordrer familier, enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner til å kutte ned på bruken av skjermbaserte duppeditter fram til fredag denne uka.

En vennegjeng fra Kristiansand tok utfordringen. I stedet for å titte på hver sin skjerm møtes de denne uka til ulike sosiale aktiviteter. Som å bade i iskaldt vann i Bertesbukta.

— Blir bedre kjent

Da Fædrelandsvennen møtte vennene søndag, vasset de litt motvillig i snøen ned mot vannkanten. Gradestokken viste null grader i vannet. Men gjengen holdt ord, og kastet seg i ut den delvis islagte sjøen.

— Ekstremt kaldt! var den klare dommen etter dukkerten.

Nå må de dele opplevelsen med andre venner ansikt til ansikt. Facebook og andre medier er altså fy-fy fram til fredag.

— Hvor enkelt har det vært å legge bort skjermen?

— Det har gått overraskende greit, sier Mariann Reksten Golimo (23).

Hun mener at hun nå får muligheten til å bli bedre kjent med folk.

Vil bevisstgjøre

Familie & Mediers anbefaling er som følger: tv-er, pc-er og spillkonsoller skal være avslått når du kommer hjem fra skole eller jobb. Mobiltelefonen skal ikke brukes til å surfe med eller spille spill.

— Først og fremst ønsker vi å hjelpe folk til å bli mer bevisste på sin mediebruk. Når man stopper opp litt, legger en merke til hvor stor del av aktiviteten vår som opptas av skjermaktiviteter. Vi mener ikke at skjermbruk er negativt, men det er svært viktig å ta bevisste valg, sier daglig leder i Familie & Medier, kristiansanderen Jarle Haugland, til Fædrelandsvennen.

— Dropper folk skjermen frivillige?

— Det er veldig forskjellig. Noen gjør dette etter press, og uttrykker at de får abstinenser allerede før de begynner. Andre gleder seg til å gjennomføre den skjermfrie uka, fordi det er så annerledes. Jevnt over tror jeg en vil legge merke til at det er mye nyttig – og unyttig – en bruker skjermen til. Kanskje klarer vi å skille bedre mellom disse to tingene, sier Haugland.

Økt mobiltelefonbruk

Ifølge Medietilsynets undersøkelse "Barn og medier 2012" har 70 prosent av barn mellom 9 og 16 år tilgang til pc/Mac på eget rom, 46 prosent har tilgang til tv og 44 prosent har tilgang på en spillkonsoll på rommet sitt. Fra 2010 til 2012 har andelen barn som har egen mobiltelefon økt fra 90 til 95 prosent.

Isbader Siri Birkenes Skjebstad er 25 år. Hun har har smarttelefon, Mac og tv. I løpet av uka vil hun og vennene finne på flere sosiale aktiviteter for demme opp mot skjermpresset.

— Det handler om å være kreativ og finne på litt andre ting enn vi hadde gjort på grunn av denne skjermfrie uka. Det er veldig positivt, sier hun.

Kameraten Livar Veggeland (29) følger opp:

— Alle har godt av ei skjermfri uke. Smarttelefonen har sparklet igjen de siste pustehullene i livene våre, sier han.