Vasker du over flater, men glemmer at det kan samle seg smuss og skitt oppå skapet, inne i skuffer og bak stekeovnen? Da kan du få en vanskelig jobb når du skal flytte eller vårrengjøre.

Nikotin og matfett er de to største kildene til vanskelig møkk, og begge deler tar tid å fjerne, sier Anna Edelius. Hun er daglig leder for CityMaid Oslo vest og Bærum, og vet hva hun snakker om.

— Kjøkkenet og badet tar helt klart lengst tid å vaske. På kjøkkenet er det hvitevarer, og spesielt ovnen og ovnsviften som kan ta veldig lang tid, særlig hvis sistnevnte ikke kan løftes av og puttes i oppvaskmaskinen. Men også alt man kan lukke igjen kan være skittent, folk ser ofte bare kjøkkenet for flatene, sier Edelius.

Husker du skapet under vasken?

— Skuffer fremfor alt tar lang tid, alt skal ut, også bestikket. Det blir mye smuss i skuffer og skap, matfett og annet skitt. Matfettet legger seg overalt hvis man ikke har en god kjøkkenvifte, sier Edelius.

Også skapet under vasken, der mange oppbevarer søppel, kan være veldig skittent. Det er ikke all søppel og alle smuler som havner der det skal.

Husker du å vaske i skuffer og skap? Her kan det samle seg smuler og matfett. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

— Her er det viktig å bruke fettoppløselige produkter som fjerner smuss og fett på en god måte. For sterke eller feil produkter kan skade overflater, mens riktige kan gjøre jobben mye enklere, sier Edelius.

— Igjen er produkter og riktig utstyr viktig. Les alltid på brukerveiledningen. For mye såpe skaper ofte trøbbel da man må bruke store mengder vann for å fjerne såpen. Ofte henger det igjen, og man merker at overflatene blir klissete. Såpe løser opp fettet, sier Edelius.

- Nikotin er krevende

Pass også på vannmengden på gulvene, for mye vann kan føre til skader som i verste fall kan føre til redusert salgspris hvis du skal flytte, råder Edelius.

— Noen ganger bruker vi «full utrustning» som vernebriller, ekstra kluter og mopper, når vi vasker der det er veldig møkkete. Det kan for eksempel være leiligheter der det har bodd mennesker uten boevne, eller leiligheter der noen har blitt skadd og vi må fjerne blod, sier Edelius.

Noe av det mest krevende er å vaske ned er leiligheter der det har blitt røyket inne lenge.

— Da må vi bruke et middel med salmiakk, det tar røyk som har festet seg på overflater veldig godt. Vi kan selvfølgelig bli kvitt all lukt, og sørge for at alt blir hvitt igjen, men det tar tid. Ofte finner vi gode løsninger hvor vi vasker det rent og fjerner lukt, mens kunden maler de områdene som er særlig preget. Eksempler på dette kan være hvite mur tak, panelvegger og lignende, sier Edelius.

Mest møkkete der det er tiltak å vaske

Cecilie Lindgreen, drifts- og renholdsleder i Renservice AS er enig med Edelius i at kjøkkenet kan være det verste.

— Bak komfyren og bak kjøleskapet kan det være ganske ekkelt, for folk flytter ikke på disse tingene særlig ofte. Oppå kjøkkenskapene er det også mye smuss, for det er vanskelig å komme til. Generelt er det mest møkkete der det er tiltak for folk å vaske. Kjøkkenviften er også stadig rimelig innsauset, sier Lindgreen.

Kalk kan være en utfordring å bli kvitt, forteller Julie Ramirez i Jordan Renhold AS. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Man burde ha en plan for sin egen del og for inneklimaets del, for å vaske på disse tingene og flatene, foreslår Lindgreen.

— Det er også en del å gjøre på baderommet og i dusjen. I kriker og kroker, som i kanten rundt badekaret finner vi noen ganger sopputvikling, hudrester og såperester.

- Ingen hadde vært i leiligheten på fem år

I likhet med Edelius i CityMaid opplever også Lindgreen røyk som en utfordring, men hun peker også på eksos som en kilde til vanskelig møkk.

— Vi ser at i hjem hvor det røykes blir det et gult fett- og nikotinlag på vegger og tak, og det er fryktelig vanskelig å vaske vekk. Det funker ikke med vanlig husholdningssåpe, og må som regel males over. I byer kan eksos utenfra enkelt feste seg til overflater, sier Lindgreen.

Noe av det verste Lindgreen har sett er boliger der folk ikke har klart å vaske selv.

— Og det var en gang en person som ikke hadde sluppet inn noe i leiligheten på fem år. Tak og vegger var nærmest svarte av eksos, det var et tykt, klissete lag overalt, sier Lindgreen.

Stearinlysflekker og kalk

Julie Ramirez, renholder i Jordan Renhold AS, kan bekrefte at nikotin er et problem, og kjøkken der matfettet har fått godt feste på skap, vegger og tak.

— Badet og dusjen er også noen ganger en utfordring, det ligger noen ganger mye kalk rundt kranene for eksempel. Vi bruker spesialprodukter, men det finnes produkter folk flest også kan bruke, sier Ramirez.

— Flekker fra stearinlys er også vanskelige å fjerne. Spesielt hvis de er på teppegulv eller lignende.

Føler du deg truffet av renholdernes beskrivelse? Det er ikke så vanskelig å fikse opp kjøkkenet.

Ekspertens tips

Lena Furuberg, rådgiver i Teknologisk Institutt, ville først begynt på skapdørene.

— Bruk en våt klut i mikrofiber, tørk deretter over med en tørr klut. Og så ville jeg gått gjennom skuffer med tørrvarer, støvsugd og tørket opp. Pass på at overflaten ikke er våt når du setter inn for eksempel mel, sier Furuberg.

— Mel som oppbevares i boks bør kanskje få ny boks. Og så bør man ta for seg skaper, kriker og kroker. Kjøleskapet bør også vaskes, men helst bare med en fuktig klut uten såpe, for såpe setter lukt på maten, sier Furuberg.

Deretter foreslår Furuberg at man vasker komfyren og mikrobølgeovnen, og helt til slutt gulvet og der man har søppelkassen.