SØGNE/SONGDALEN: — Det kan godt være det kommer en avgjørelse i dag, men det kan også være at politikerne mener at her trenger vi den tiden som er igjen til ankefristen går ut, sier ordfører Åse R. Severinsen (H) i Søgne.

Dømt i tingretten

21. februar slo Kristiansand tingrett fast at Søgne kommune må betale Robert Liland (23) 650.000 kroner i erstatning. Retten mente at skolen ikke hadde gjort nok for å hindre eller få slutt på mobbingen av gutten da han var elev ved Tinntjønn ungdomsskole fra 2003 til 2005. Kommunen ble også dømt til å betale saksomkostningene.

Siden har administrasjonen i Søgne kommune hatt en rekke møter om saken, uten at de har klart å komme fram til om de vil anke dommen eller ikke.

Lukker dørene

I ettermiddag skal politikerne i formannskapet diskutere saken. Bak de lukkede dørene møter blant andre oppvekstsjef og rådmann fra administrasjonen, kommunens advokat i saken, Gro Hamre, og politikerne i formannskapet.

— Det vil bli informert, og jeg regner også med at det kommer til å bli stilt spørsmål, kommentert og drøftet. Så får vi se om det gir politikerne et godt nok grunnlag for å beslutte om dommen bør ankes eller ikke, sier Severinsen.

Mange henvendelser

I forrige uke gikk Robert Lilands advokat, Arvid Kjærvik, ut i Fædrelandsvennen og oppfordret de ansvarlige i Søgne kommune til å si at «nok er nok», og at en istedenfor å bruke tid og energi på rettssaker, heller satte seg ned og laget gode rutiner for å unngå at barn ble mobbet og invalidisert under skolegangen. Den meldingen er i tråd med epostene og tekstmeldingene som har tikket inn til ordføreren i etterkant av dommen.

— Jeg har fått mange henvendelser om denne saken, ja. Folkemeningen er at kommunen bør betale og bli ferdig med saken. Jeg tenker det ligger mye følelser i de meldingene, men vi er forpliktet til å sette oss ned og analysere dommen og gå grundig gjennom den, understreker ordføreren.

Juridisk og menneskelig

Ett av hensynene kommunen må ta, er i hvilken grad saken vil komme til å skape presedens for andre kommuner og i andre mobbesaker. Det bekrefter rådmann Kim Høyer Holum:

— Vi må både se på det juridiske og på fakta i saken. Ansatte i skolen er opptatt av at den jobben de gjorde for å stoppe mobbingen ikke er kommet godt nok fram. Men vi kommer heller ikke utenom de menneskelige sidene for de berørte parter, ikke minst hvor tøft dette har vært for Robert Liland. Også det må vi ta med i våre vurderinger, sier Høyer Holum.

Arvid Kjærvik, Lilands advokat, sa til Fædrelandsvennen at dommen etter hans mening vil stå seg også etter en behandling i lagmannsretten. Om den får en ny behandling der eller ikke, kan altså bli avgjort på tampen av et langt møtemaraton for Søgnes formannskapspolitikere.

Onsdagen startet i Songdalen med felles formannskapsmøte med politikerne der, og fortsetter med ordinært formannskap i Søgne klokka 13. Først utpå ettermiddagen, etter behandling av ordinære saker, blir møtet lukket og ankespørsmålet reist.