GJESDAL/SIRDAL: Ifølge operasjonsleder Karstein Tendenes er redningshelikopteret Sea King sendt av gårde for å hente ut minst én av hollenderne som gikk seg vill i fjellheimen.

Mannen skal ha pådratt seg en kneskade som gjør at han ikke klarer å ta seg ut av området av egen maskin, opplyser Tendenes til aftenbladet.no.

– Vi har nå funnet nederlenderne. Det er seks personer i følget. En av dem er skadet, og Sea King er sendt av gårde for å prøve å hente ham ut. Mannen har pådratt seg en kneskade, sier operasjonslederen.

1000 meters høyde

Det nederlandske følget ble funnet ved cirka 1000 meters høyde nord for Øyarvatn nær Stutehei.

Redningsaksjonen er ventet å pågå til cirka klokken 19.00. Det er snakk om to timers gange fra hvor følget ble lokalisert og ned til hovedveien.

– Jeg vil påpeke at de frivillige redningsmannskapene har gjort en veldig god jobb, også i denne redningsaksjonen. De spiller en viktig rolle når det skjer noe og været er dårlig. Det er bare å takke Stavanger og Sandnes Røde Kors og Roverne som har gjort dette til en vellykket redningsaksjon, sier Tendenes.

Koordinator Ludvig Sande i Røde Kors sier at redningsmannskapene fant nederlenderne cirka klokken 16.15. – Laget har begynt på turen nedover igjen, og det vil nok ta to-tre timer før alle er nede igjen, sier Sande.

Stor redningsaksjon

I 14.30-tiden opplyste politiet at 18 mann fordelt på seks lag var i gang med søket etter nederlenderne.

Nederlenderne ringte politiet 07.30 lørdag og sa de hadde gått seg vill, var våte og kalde. Politiet har siden jobbet på spreng for å lokalisere dem.

– Det eneste vi vet, er at de er i fjellheimen. Der har de vært siden i går. I natt har de ligget i telt. De sier også at det er snø der, sa operasjonsleder Egil Karlsen til Aftenbladet ved 08.30-tida lørdag.

Han opplyste da at hollenderne muligens befant seg et sted i Hunnedalen. Klokka 10.30 opplyser politiet at de befinner seg i området mellom Bjåfjellenden og Sandvatn. Frivillige, i hovedsak fra Røde Kors, forberedte seg da på å sette i gang en leteaaksjon. Politiet skulle være til stede med en innsatsleder.

Nederlenderne skal ha fortalt at de i går kjørte fra Preikestolen, tok en ferge og kjørte et stykke til.

Sporet mobiltelefoner

Lagene gikk ut fra Røde Kors-hytta i Hunnedalen og i retning Sandvatn og Blåfjellenden. Det går to turtraseer på denne strekningen. Et vitne fra Nederland har forklart politiet at han fredag kjørte nederlenderne til Hunnedalen, og påviste hvor turen begynte. De planla å gå til og telte i området rundt Sandvatn i Hunnedalen. Sporing av deres mobiltelefon indikerer at de befinner seg sør for Lysefjorden. Trass i plussgrader i natt, har nederlenderne pr telefon overfor politiet insistert på at de våknet til snødekt fjell i morges. Men snøen skal være vekke nå.

Helsemessig er ikke situasjonen kritisk for noen av dem, ifølge politiet.

– Men de er kalde og våte og forsøker å holde varmen, sa operasjonsleder Egil Karlsen lørdag ettermiddag.