OSLO / KRISTIANSAND: – Richard vil bli ganske sjokkert når han skjønner hvor stor denne saken har vært. Han trodde han bare hadde falt ut av senga hjemme, sier Jorunn Wold Tornli fra Vennesla.

Lørdag falt sønnen Richard Wold (17) 19,5 meter rett i steinhellene på Tangen. Torsdag våknet han fra koma på Ullevål universitetssykehus i Oslo.

17-åringen har vært delvis våken og urolig det siste døgnet, og derfor lagt i søvn flere ganger. Men like før Fædrelandsvennen snakket med moren ved 17.30-tiden torsdag, hadde hun den første samtalen med sønnen sin.

– Han er bekymret for at vennene ikke vet hvor han er. Det har ikke gått opp for han at hele Norge faktisk vet hva som har skjedd. Det siste han husker var å kjøpe klær på 16. mai, sier hun.

Gruet seg til sønnen våknet

Ulykken skjedde ved 18-tiden lørdag 18. mai. Siden da har Wold Tornli sammen med Richards stefar, bror og brorens kjæreste vært på sykehuset og fulgt Richard.

– Jeg gruet meg til han skulle våkne. Jeg var livredd for at han ikke skulle kjenne meg igjen. Men det gjorde han. Richard er seg selv, gråter litt og humoren er allerede på plass, sier moren.17-åringen har fått forklart at fallet hans har vært i media landet rundt.

– Men han skjønner lite av det. Jeg tror han blir ganske sjokkert når han forstår hva som har skjedd, sier moren, som egentlig synes det er greit at han ikke husker fallet.

Rekonstruerte ansiktet

Richard Wold har gått gjennom store operasjoner. Søndag ble han operert i elleve timer for omfattende skader.

– Hele skjelettet i ansiktet er rekonstruert. Kjeve, kinnbein og øyehuler var helt knust. Han blir finere og finere for hver dag. Nå ser han ut som Richard igjen, sier moren.

Det ene beinet til 17-åringen hadde mange brudd og var delvis knust.

– De har operert inn flere stålstenger og skruer. Det må opereres igjen, men han har følelse i beinet og vi håper det går bra, sier hun.

Sjokkerte leger

Til tross for store skader i skjelettet etter det alvorlige fallet, har Richard Wold sluppet unna hjerneskade.

– Legene er helt sjokkert over tilstanden hans. Han har metall i hele ansiktet og mangler mange tenner, men snakker og husker mye. Hjernen er helt uskadet. Med tanke på hvor skadet ansiktet var er det helt utrolig, sier moren.

Opptrening på Kongsgård

Sønnen er fortsatt så sliten at kun to personer kan gå inn til ham samtidig.

– Richard må ta steg for steg nå. Dette vil påvirke livet hans. Jeg håper det kommer noe godt ut av det. Det blir ei tøff tid fremover, men det viktigste er at han lever og vil bli frisk igjen, sier moren.

Hun håper at med den fremgangen sønnen viser, så kan de dra til Kristiansand allerede i løpet av ei uke.

– Han ligger på intensiven fortsatt, men overflyttes til ortopedisk i kveld. Så blir det Kristiansand og opptrening på Kongsgård etter hvert, avslutter Jorunn Wold Tornli.