SONGDALEN: Det var dramatisk på Nodeland lørdag 1. desember i fjor. En 42-åring på scooter kjørte rundt i området bevæpnet. I Kristiansand tingrett tirsdag fortalte han at i sitt hode følte seg forfulgt av bror til en jente han kjente. Denne broren var beryktet for vold og våpenbruk.

Utstyrt med en revolver som ikke fungerte, og en avsagt dobbeltløpet hagle og en batong, kjørte han av gårde i sterk narkotikarus på scooteren. Han kjørte opp foran en bil, som til slutt havnet ut i en grøft.

— Jeg trodde det var denne broren som satt i bilen. Derfor tok jeg opp hagle for å true, fortalte 42-åringen i retten tirsdag. De to som satt i denne bilen klarte å komme seg unna.

Senere traff tiltalte en annen bil. Da ble det avfyrt et skudd mot frontruta. Inne i bilen satt en mann.

SCOOTER: Tiltalte kjørte rundt på en scooter da han truet folk på Nodeland 1. desember i fjor. Foto: Jon Anders Skau

Et uhell

— Skuddet gikk av ved et uhell. Jeg ble veldig overrasket og redd. Det var ikke meningen å skyte, sa den tiltalte i retten.

Han hadde denne dagen eller dagen i forveien ruset seg på amfetamin og syntetisk cannabis.

— Jeg hadde dødsfrykt den dagen. Var redd for å bli stoppet og torturert av bror til denne jenta. Jeg hadde et slags forfølgelsesvanvidd, og hadde noia. Slik jeg ser det hele i dag, må det ha vært en annen person i meg som gjorde dette.

Tiltalte var også utstyrt med en batong denne dagen, i tillegg til revolveren som ikke var funksjonsdyktig og haglgeværet som ikke var sikret og var ladet med to patroner.

Aktor, politiadvokat Julie Nordland Vigsnes spurte:

— Trengte du tre våpen for å skremme denne mannen?

BLE TRUET: Den tiltalte rettet sitt ladde haglgevær mot Hank Patrick Joreid (t.h.) og Morten Solheim Berntsen. De to kom seg unna, men ble skremt. Foto: Jon Anders Skau

Ville ikke skade

— Nei, det kan du si.... jeg hadde vel ikke det. Jeg hadde ikke noen planer om å skade noen. Bare skremme hvis denne broren dukket opp, fortalte tiltalte, som tilføyde at han også hadde tatt rivotriltabletter i forkant av skyteepisoden.

Han fortalte at han hadde skaffet seg våpen fordi han også fryktet en annen person som hadde banket ham opp flere ganger tidligere. - Jeg hadde fått mange trusler fra denne personen, og skaffet meg våpen for å skremme ham hvis han skulle dukke opp, fortalte 42-åringen.

Den 42 år gamle mannen ble pågrepet av væpnet politi. Et avhør av ham ble senere avbrutt, og mannen innlagt på psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Han er undersøkt av en psykiatrisk sakkyndig, og funnet strafferettslig tilregnelig.