Kongelig design: Mette-Marit laget sin egen kjøkkenfront da kronprinsparet besøkte Hamran Kjøkken og snekkerverksted i Hægebostad. Foto: Espen Sand
Uvanlig reservasjon: Denne maten fra en lokale gården på Mydland var reservert slottet. Etter omvisning ved kjøkkenbedriften Hamran ble det mat på kronprinsparet. Foto: Espen Sand
Signerte minneplate: Her signerer Haakon og Mette-Marit på noe som etter hvert skal bli en minneplate som skal stå på Tingvatn Fornminnepark i Hægebostad. Til høyre står ordfører Ånen Werdal. Foto: Espen Sand
Fuktig dag: Første dag av kronprinsparets fylkesbesøk ble fuktig. Her lar de seg avfotografere i Sirdal. Foto: Espen Sand
Jojo: Arne Sandrib fra Hægebostad viste imponerende triks med jojo Foto: Espen Sand

AGDER: — Dere har utrolig mange dyktige, unge talenter her i Hægebostad. Det Arne Sandrib gjorde med jojo var vanvittig imponerende. Jeg drev selv med jojo da jeg var yngre, og husker at jeg kunne triksene "vugga" og "Norge rundt", smilte kronprins Haakon.

Jojo: Arne Sandrib fra Hægebostad viste imponerende triks med jojo Foto: Espen Sand

Ved Tingvatn Fornminnepark fikk flere av Hægebostads unge talenter vist seg fram med musikk, novellelesing – og jojo.

— Utrolig gøy

— Det gikk veldig bra, og det var utrolig gøy å få opptre foran kronprinsparet. Jeg er litt usikker på om det skjer igjen, smilte unge Sandrib.

I motsetning til i mange av nabokommunene, er Hægebostads vassdrag vernet. Det har gjort stedet til en lavinntektskommune som er helt avhengig av lokale bedrifter. Det hadde kronprinsen fått med seg.

— Dere har klart å skape dyktige bedrifter innen elektronikk, klær og kjøkken. Dere har vist at det går an selv på små steder, sa han til de mange fremmøtte i regnværet.

Kongelig design

Etter besøket ved fornminneparken gikk turen til hjørnesteinsbedriften Hamran Kjøkken og snekkerverksted. Bedriften med 27 arbeidsplasser er svært viktig for Hægebostad, og har overlevd i flere generasjoner. Under besøket fikk kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit oppgaven med å designe hver sin kjøkkenfront med kapp fra ask og bjørk. Det ble raskt en aldri så liten konkurranse mellom landets kommende konge og dronning.

Kongelig design: Mette-Marit laget sin egen kjøkkenfront da kronprinsparet besøkte Hamran Kjøkken og snekkerverksted i Hægebostad. Foto: Espen Sand

— Jeg trodde ikke jeg skulle si det, men det du lager ser veldig bra ut, Haakon, smilte Mette-Marit, som var langt fra ferdig da kronprinsen strakte hendene i været.

— Jeg blir nok ikke ferdig i dag. Du vet hvordan det er, sa kronprinsessen.

På jakt i Sirdal

Den første delen av tirsdagen besøkte kronprinsparet Sirdal. Både Mette-Marit og Haakon fortalte at de hadde vært i kommunen tidligere.

— Mange av vennene mine fra tiden i Kristiansand gikk på skigymnaset i Sirdal . Da jeg var liten var jeg med familien hit på jakt. Det er en vakker kommune, sa Mette-Marit.

Ektemannen var enig i at Sirdal kunne skilte med vakker natur, men hadde ikke like gode minner fra sitt besøk.

Besøkte kraftstasjon

— Jeg var her en hel uke på øvelse da jeg var i sjøforsvaret på Madla. Den gang, som i dag, regnet det stort sett voldsomt hele uka, smilte kronprins Haakon.

I Sirdal ble de kongelige vist rundt på barneskolen, i barnehagen og på den videregående skolen. Til slutt fikk de se Tonstad kraftverk, som er Norges største målt etter produksjon. Kronprinsparet ble kjørt hele 700 meter inne i fjellet for å se på kraftstasjonen.

— Dette kraftverket legger grunnlaget for det gode arbeidet som gjøres i denne kommunen, mente kronprinsessen.