AGDER: – Jeg trives veldig godt med å jobbe med utviklings— og handelspolitikk, sier Peter Gitmark (H).

Aftenposten har snakket med kilder i de fire opposisjonspartiene om hvem som er mest sannsynlige kandidater i en eventuell ny, borgerlig regjering. Gitmark er ifølge avisen eneste kandidat til å ta over etter nåværende utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Gitmark er Høyres talsmann for utviklings- og handelspolitikk, og har skrevet alt som ligger til grunn av partiets politikk på disse områdene.

– Det har jeg fått gode tilbakemeldinger på fra folk i partiet, men også langt utenfor. Det er hyggelig å bli lagt merke til og høre at man gjør en god jobb, sier kristiansanderen.

Gleder seg

Han ønsker ikke å spekulere i rollen som utviklingsminister.– Tre ting må skje før den tid. Vi må vinne valget, Erna må spørre meg og jeg må si ja, sier politikeren.

Gitmark legger ikke skjul på at han var veldig skuffet over at det ikke holdt inn for de borgerlige partiene under stortingsvalget i 2009. – Jeg trodde virkelig vi skulle klare det. Nå gleder jeg meg skikkelig til valget i høst. Det viktigste er at vi får folk i regjeringen som kan tale Sørlandets sak, poengterer han.

Tre egder?

Nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, og Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) kan også ende opp på ministerplass. Førstnevnte er en kandidat til jobben som integreringsminister, mens ordfører Antonsen skal være en mulig miljøvernminister.

ANNET FOKUS: Grimstads ordfører Hans Antonsen (V) har kun fokus på å bli valgt inn til Stortinget, men skal være kandidat til jobben som miljøvernminister om de borgerlige kommer til makten etter høstens valg. Foto: Lars Hoen

– Jeg tenker bare på en eneste ting og det er å bli valgt som stortingsrepresentant til ei gruppe som er stor nok til å sikre en blågrønn regjering. Alle spekulasjoner vil jeg ikke delta i, men jeg skjønner jo at pressen ikke har annet å skrive om påskeaften, sier Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) til Fædrelandsvennen. – Men miljøfeltet ligger ditt hjerte nær?

– Det gjør det. Jeg er sånn sett aktiv på mange felt, men valgkampen blir for meg en miljø— og klimakamp, svarer han.

Politisk potet

Dagrun Eriksen synes det er hyggelig å bli nevnt som en mulig statsråd, men tar det ikke som en selvfølge at hun ender opp rundt kongens bord.

– Det er en stor kabal som skal legges. Men jeg synes det er kjempehyggelig å bli nevnt, og tar det som en tillitserklæring for den jobben jeg har gjort, sier hun.

Hun ble nevnt i forbindelse med integreringsfeltet. Det er et felt hun synes virker spennende.

– Jeg er en politisk potet som har jobbet med alt mulig, men integrering er et felt hvor det er mye jobb igjen. Men det er en lang vei igjen før valgresultatet eventuelt har gitt oss en ny regjering, forklarer Eriksen.

– Sterke navn

Jon Paschen Knudsen, førsteamanuensis på UiA og tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen, synes de tre er sterke navn som har markert seg nasjonalt.

STERKE KANDIDATER: Førsteamanuensis Jon Paschen Knudsen synes det er tre sterke navn, men savner enda flere kandidater i Agder. Foto: Storjord, Christian

– Gitmark er en profilert Høyre-politiker som har fått tillitt nasjonalt. Dagrun Eriksen har vært med lenge, og det vil være interessant hvis den som gikk tapende ut av nominasjonsstriden i Vest-Agder KrF fortsatt får tillitt nasjonalt. Hans Antonsen var en av Lars Sponheims fremste våpendragere og er gammel i gamet, sier Knudsen.Han mener det viktigste er å få inn statsråder fra Sørlandet, og savner enkelte navn i Aftenpostens liste.

– Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har markert seg solid på Stortinget. Helene Flatmark (V), Johnny Bernander (H), Ansgar Gabrielsen (H) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) er andre sterke kandidater fra landsdelen. På borgerlig side har vi mange flere navn enn hos de rødgrønne, avslutter Knudsen.