KRISTIANSAND: Spisestedet er tenkt å være kommunens kantine på dagtid, og innbyggernes restaurant på kveldstid – med privat driver.

— Å få private aktører til å drive restaurant i det hjørnet her er krevende, påpekte rådmann Tor Sommerseth overfor kommunalutvalget tirsdag.

Og enda mer krevende blir det, ifølge rådmannen, med bygging av parkeringshus under Øvre Torv, som vil stenge for både ferdsel og uteservering i en lengre periode.

Ombygging for en halv milliard

Rådhuskvartalet i Kristiansand totalrenoveres for den nette sum av 488 millioner kroner. I første etasje, på hjørnet mot rådhuset og kemnerbygget, blir det subsidiert kantine der de 500 ansatte kan innta sin lunsj. I kjelleren blir det konferansefasiliteter, som tilfører omsetning på dagtid.

Om kvelden skal det være restaurant for folket, og tirsdag var politikerne fortsatt sultne på ideen.

— Vi har jo ønsket dette spisestedet for å få opp aktiviteten og folkelivet på Øvre Torv. Men det er problematisk om Øvre Torv blir byggegrop i tre år til. Restauranten Luihn har jo hatt stort omsetningstap på grunn av byggearbeidene, uttalte Høyres gruppeleder Hans Otto Lund.

Når Fædrelandsvennen konfronterer Lund med at beliggenheten er et stykke unna det yrende folkelivet på Nedre Torv og Fiskebrygga, svarer han følgende:

— Det er klart det er mulig. Med et spennende konsept kan man drive hvor som helst i Kvadraturen.

I februar ble det arrangert idédugnad med Næringsforeningen og Kvadraturforeningen. Byens restauranteiere var ikke invitert, da de kunne bli forhindret fra å legge inn anbud når en konkurranse blir utlyst senere.

- Dødt etter 15.30

Geir Legreid eier sju restauranter i Kristiansand, deriblant Slakter Sørensen og Herlig Land på Nedre Torv.

Ved å plassere hele kommunens administrasjon der har man bestemt seg for det motsatte. De er jo ferdige på jobb 15.30, deretter er området dødt

— Det er bra at politikerne ønsker å skape liv på Øvre Torv, men ved å plassere hele kommunens administrasjon der har man bestemt seg for det motsatte. De er jo ferdige på jobb 15.30, deretter er området dødt, poengterer Legreid overfor Fædrelandsvennen.

Byens fremste restaurantinvestor synes det høres ut som en vrien kombinasjon med kantine og restaurant, og tror det blir vanskelig å lokke gjester så langt opp fra Markens:

— Vi som driver et stykke opp på Nedre Torv vet hvor vanskelig det er å få folk til å bevege seg dit.

Kommunalutvalget vedtok at det ved anbudsinngåelse kan forhandles om kompensasjon for inntektstap dersom Øvre Torv graves opp i forbindelse med etablering av parkeringshus. Fylkeskonservatoren og kommunen er i ferd med å rydde alle innsigelser av veien. Før sommeren kan reguleringsplanen for torvanlegget dermed være endelig godkjent.

Ifølge rådmannen ligger det an til en overskridelse. Fædrelandsvennen får opplyst at summen er på rundt åtte millioner kroner, nokså marginalt målt mot totalbeløpet.

— Det er et krevende prosjekt, påpekte Sommerseth.

Rådhuskvartalet, inkludert nytt spisested, skal stå ferdig 1. februar neste år.