AGDER/OSLO: Onsdag kveld skrev NRK at SV-statsrådene Erik Solheim (miljø— og utviklingsminister) og Tora Aasland (forskningsminister) skal være på vei ut av regjeringen.

Dette skjer bare en drøy uke etter at Audun Lysbakken gikk av som statsråd. Dermed blir tre av SVs fire statsråder byttet ut i løpet av to uker.

Etter hva Aftenposten erfarer skal disse tre erstattes av Heikki Holmås - ny bistandsminister, Bård Vegard Solhjell - ny miljøvernminister og Inga Marte Thorkildsen - ny barne- og likestillingsminister.

- Bygger en yngre profil

— Min umiddelbare reaksjon er at her tar de ut to erfarne SV-politikere og får inn tre fra den yngre garde. Jeg tror dette er bevisst for å bygge en yngre profil i SV fremover, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til fvn.no.Han er sikker på at omveltningene er initsiert av SV selv, uten innblanding fra den øvrige regjeringen.

Ropstad tror dette også er gjort for å dempe presset om å få SV ut av regjeringen.

— Nå får flere i SV et eierskap til Regjeringen, sier KrF-politikeren fra Evje og Hornnes.

- Tror det er sunt

Stortingsrepresentant Peter Gitmark (H) tror det vil være sunt å byttemannskap i regjeringen.

Peter Gitmark (H)

— Jeg tror det er sunt å få inn nytt mannskap når de har sittet i seksår. Det er lang tid og man trenger folk som virkelig brenner for jobbene, sierGitmark.Det er halvannet år til stortingsvalget. Da skal folket revurdere detrødgrønne regjeringsprosjektet.

Splitter bistand og miljø

— Man merker at regjeringen begynner å gå tom for politikk. På enkelteområder er det lenge siden de gikk tom. Det er ikke overraskende at Aasland gårut. Hun har vært en svak statsråd på et viktig område. Det er også naturlig åsplitte bistand og miljø, sier Gitmark.

For i den nye kabalen er Eriks Solheims felt miljø og bistand delt opp i to ulike departementer. Ropstad mener at dette er den mest gledelige nyheten onsdag kveld.

— Det har vært en tendens at det har blitt mye fokus på penger til miljøutfordringer og mindre penger til bistand og de fattige. Så denne splittelsen mener jeg er bra, sier Ropstad.

- Rart at Solheim går ut

— At Erik Solheim sin stilling forsvinner og går til to statsråder erhelt naturlig. Jeg synes det er rart at Solheim går ut av regjering, men det måvære fordi han vil det selv. Det vil ikke overraske meg om han er på vei tilinternasjonal jobb, sier Gitmark.

Gitmark har sittet i komité på Stortinget med alle de tre SV-erne som detnå antas at vil gå inn i regjering.— Heiki (Holmås, red. anm.) har jeg sittet i komité med i seks år.Han er en meget dyktig politiker som er kunnskapsrik og har prinsipper, sierGitmark.

— Bård Vegard (Solhjell, red. anm.) sitter jeg i komité medi dag. Som statsråd sist gjorde han ikke en overbevisende jobb og han haddeveldig lav støtte i lederkampen. Det vil være viktig om han skal gjenvelges påtinget å bevise sin dyktighet, og han har mange kvaliteter, sier Gitmark.

Ønsker ikke å kommentere

Torbjørn Urfjell i Aust-Agder SV ønsker ikke å kommentere utskiftningene i regjeringen.