SNART 17 ÅR: Første etappe ble fullført i 1995. Foto: Lars Hollerud
PLANLEGGERNE: Stig Nordbø (f.v.), Tor Linge Tønnessen, Otto Eriksen, Barbro Raen Thomassen og Paal- Helge Haugen samlet i Haugenparken. Foto: Lars Hollerud
SKISSE: Haugenparken er, og blir en enda større, grønn lunge midt i Nodeland sentrum. Foto: Strek arkitekter
Skisse av Haugenparken. Foto: Strek arkitekter
Skisse av Haugenparken. Foto: Strek arkitekter
Skisse av Haugenparken. Foto: Strek arkitekter

SONGDALEN: — Å få en park oppkalt etter seg på 50-årsdagen var en usedvanlig bisarr og hyggelig idé kommunen hadde for nesten 20 år siden. Jeg håpet de forstod at jeg kom til å fylle den med skulpturer. Det er viktig at det finnes høykvalitetskunst i det offentlige rom, sier forfatter Paal-Helge Haugen til Fædrelandsvennen.

Det er han i god gang med. Når den nye utgaven av parken står klar sankthans i år, er det med en ny og større krukke av Kjell Nupen, et nytt skulpturelt verk av Barbro Raen Thomassen og en restaurert utgave av Gunnar Torvunds skulptur. Alt skjenket av Haugen.

— Det er en form for gjenytelse jeg vil gi til kommunen, i samarbeid med billedkunstnere jeg setter pris på. Få kommuner av denne størrelsen har tilsvarende mengder offentlig kunst i sitt sentrumsområde, sier forfatteren, som håper parken vil bli et møtested i Songdalen.

Den nye, kunstneriske utsmykkingen skal pryde en 50 % større park enn dagens variant. Den vil romme en større lekeplass, et lite basseng med gangbro over, stier og nye sitteplasser. Det hele vil rammes inn av en mur av naturstein.

— Her ser jeg for meg intimkonserter og opptredener fra kulturskolen og lokale krefter. Kanskje også tonesatt høytlesning av Paal Helge Haugen, sier Johnny Greibesland, ordfører i Songdalen kommune.

Det siste er ikke Haugen helt med på.

— Nei, jeg ønsker ikke at parken skal bli enda mer knyttet til meg. Det er nok at de har lånt navnet, ler han - Jeg er bare interessert i å bidra med kunst til parken. Utover det har jeg ingen behov.

Det er heller tvilsomt om det hadde blitt noen forskjønnelse av parken uten frivillige. Beredskapskoordinator Kjell Sverre Langenes skryter av en usedvanlig god dugnadsånd i Songdalen.

— Kommunen fikk en pris på jobben; 2,5 millioner kroner. Det hadde vi ikke råd til, og avlyste prosjektet. Parken blir nå stort sett realisert innenfor dugnadsarbeid og kommunens bevilgninger, forteller Langenes, og presiserer at 1.269.000 kroner kommer fra Songdalen kommune.