KRISTIANSAND: Det sier Geir Ropstad i Kristiansand kommunes feltteam om området mellom McDonalds, 7-Eleven og Sandens.

Tatt med narkotika

— Det er en kjensgjerning at det er en oppsamling av ungdommer i risikogruppen mellom 13 og 18 år i dette området på ettermiddag og kveld, sier Dag Tallaksen som leder ordensavdelingen ved Kristiansand politistasjon.

Han bekrefter at det er pågrepet ungdom med narkotika her.

— Det er ikke mange, men det er folk i dette miljøet som er tatt, som har området mellom Sandens, 7-Eleven og McDonalds som treffsted sier han.

I politiets søkelys

Leder for narkotika- og uroavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Øystein Jørgensen, sier til Fædrelandsvennen at politiet er klar over dette området.

— Vi ønsker å være til stede der ting skjer, og har et nært samarbeid med den uniformerte politistyrken. Det er viktig at vi er synlige, og kan forebygge vold og andre forhold her, sier han.

Risiko-området

Karin Bertelsen i ungdomsteamet i Kristiansand kommune jobber nå med den årlige rapporten om ungdom og kriminalitet, som skal presenteres for formannskapet i Kristiansand senere denne måneden.

— Dette området mellom McDonalds, Sandens og 7-Eleven blir beskrevet som et risiko-område i rapporten. Her samles ungdommer som ikke har noe annet å gjøre enn å henge rundt der, uten mål og mening, sier hun.

Ber foreldre ta ansvar

- Hva kan dere gjøre?

— Først og fremst må vi be foreldre om å gi klar beskjed til sine barn om at sentrum ikke er et sted å være. Det er ikke en fritidsaktivitet. Vi sier ikke at det er farlig å gå i Kvadraturen, å handle på Sandens eller spise hamburger på McDonalds. Men det er ikke et sted å henge i mangel av noe å gjøre. Ungdommer som henger her kveld etter kveld utsetter seg for situasjoner som kan føre til kriminalitet, sier hun.

Råd til foreldre

Geir Ropstad i kommunens feltteam møter skyggesidene av byens paradegate.

- Hvilke råd vil du gi til foreldre med barn som vil inn til byen, til McDonalds eller gå på Sandens?

— Spis og gå hjem igjen. Det er ikke nødvendig å henge på Sandens eller McDonalds. Da har man liten voksenkontroll. Man kan gjerne vente på barna. Men kjør hjem sammen med dem. Da gjør man en god jobb som foreldre, sier han.

- Og til dem som lar ungdommene gå alene til byen?

Foreldre som lar ungdommer under 18 år være her på kveldstid bør begynne å bry seg. Dette er et risikoutsatt område. Ungdommer skal ikke være i byen på kveldstid, som om det er en fritidsaktivitet. Da knytter de bånd som kan være ødeleggende. Dette er ikke en plass en bør henge over tid. Det er ikke galt å være der, handle og bruke stedene. Men er ungdommene der for ofte, blir de lagt merke til, og knytter til seg uheldige bekjentskaper, sier han.

Skyggesidene

— Senest i dag var jeg i samtale med en som ønsker å slutte å bruke narkotika. Han skulle på besøk til Vågsbygd. Men insisterte på å ta Hånesbussen som ikke stopper i sentrum, for å unngå å møte ungdommene som går der, forteller han.

- Hva vet dere om narkotikabruken her?

— Vi vet at det er ungdommer helt ned i 13-årsalderen som debuterer med cannabis. Det er veldig ungt. Men vi vet også at de tyngre brukerne begynner da. De som selger narkotika til ungdom knytter kontakten i sentrum, og at stoffet ofte hentes andre steder, sier han.

Hardt miljø

— Dette er et veldig hardt miljø. Det er ikke et tungt, kriminelt miljø på ettermiddagstid. Men får man kontakt inn i miljøet, så hardner det til, sier Ropstad.