KRISTIANSAND: Sommeren 2010 var den da 14 år gamle gutten innblandet i en rekke straffbare forhold og tilhørte den såkalte barnevernsbanden i Kristiansand. I løpet av en periode denne sommeren ble han registrert med 126 straffbare forhold, men var under den kriminelle lavalder og kunne dermed ikke straffes.

LES OGSÅ: 16-åring settes i varetekt

Her er straffeoversikten til 16-åring etter at han passerte den kriminelle lavalder:

  • 30. september 2010 om natten tok han seg inn i et hus i Topdalsveien i Tveit. Han stjal brennevin, minibankkort, mobiltelefon, kamera og kontanter. Han stjal også en Toyota og kjørte fra stedet. Ferden endte i ei grøft ikke langt unna. Gutten var ruset på hasj og piller.

  • Etter å ha kjørt av veien tok han seg inn i et nytt hus. Her stjal han brennevin og ei veske med bilnøkler. Han klarte imidlertid ikke å stikke av med bilen da han ble oppdaget av bileieren.

  • 09. oktober 2010, knapt to uker senere gikk han inn i en butikk på Sørlandssenteret og stjal nøklene til en BMW. Han kjørte deretter bilen til Senumstad bro ved Birkeland.

  • 11.oktober 2010 drapstruet han tre ansatte ved en barnevernsinstitusjon på en adresse i Arendal.

90 dagers betinget fengsel

For disse forholdene ble den da 15 år gamle gutten dømt til 90 dagers betinget fengsel samt en bot på 5000 kroner for kjøring i rus. Han måtte også betale nær 24.000 kroner i erstatning til de fornærmede i saken. 15-åringen ble også idømt sperrefrist og fikk utsettelse på lappen i tre år.

7. desember i 2011 måtte 16-åringen møte i fengslingsmøte i Kristiansand tingrett. Han var da nylig pågrepet etter å ha utført en rekke straffbare handlinger. Tross guttens unge alder så ikke retten noen annen løsning enn å varetektsfengsle 16-åring.

— Retten mener at varetektsfengsling for fire uker ikke vil være et uforholdsmessig inngrep sett på bakgrunn av siktedes notoriske kriminalitet. Han har over et tidsrom begått svært mange og til dels alvorlige straffbare handlinger, skriver tingrettsdommer Knut Otterbech i fengslingskjennelsen.

11. januar i år møtte 16-åringen i Sør-Trøndelag tingrett. Han var en periode på en barnevernsinstitusjon i Trøndelag. Han ble dømt for forhold begått både i Trøndelag og på Sørlandet.

I retten ble han dømt for følgende:

  • 27. august 2011 sammen med andre brøt han seg inn hos Sørlandets Hudpleiesalong på Hånes ved å knuse et vindu. Det ble stjålet skillemynt for 1150 kroner. På samme tidspunkt brøt han seg inn hos Grønn og Skjønn ved å knuse et vindu. Her ble det også stjålet 1000 kroner i kontanter.

  • Den samme natten stjal han en bil som ble brukt til å kjøre til Hånes.

  • 7. september i 2011 skulle han pågripes og påsettes håndjern av en politistudent i Trondheim sentrum. Den da 15 år gammel gutten slo politistudenten flere ganger, blant annet en gang i kjeven. Han spyttet også på politimannen. Tjenestemannen fikk hjelp av en vekter til å legge 15-åringen i bakken.

  • Under transport til fengselet spyttet han politimannen i ansiktet. Den samme dagen sparket han en arrestforvarer over venstre kinnbein for å hindre en politibetjent i å visitere ham.

  • 18. oktober stjal han en droppsafe-nøkkel fra restauranten Glipp i Kristiansand sentrum eller medvirket til dette.

  • 18. november om kvelden stjal han en moped som ble brukt til å kjøre flere steder i Kristiansand.

  • Den samme dagen knuste han et vindu i forretningen I Say i Kristiansand.

  • 29. november oppbevarte han diverse tyvegods som var utbytte fra et innbrudd i Kristiansand.

  • 5. desember stjal han en bærbar pc samt 4500 kroner fra et bakværelse på Joker Tinnheia. Pcen ble solgt for to gram hasj går det fram i dommen.

  • 5. og 6. desember kjørte han en stjålet moped.

Fikk samfunnsstraff

I dommen skriver retten at 16-åringen normalt sett ville blitt idømt opp mot ni måneders ubetinget fengsel dersom det ikke forelå formildende omstendigheter. Retten kom imidlertid til at det var riktig å dømme gutten til 124 timers samfunnsstraff.

— Han har tidligere vært under barnevernstjenestens omsorg i to år uten at dette har hatt noen positiv effekt. Han domfelles nå for 15 forhold, skriver dommerfullmektig Kjersti Cecilie Jensen i dommen.

25. januar i år besluttet Kristiansand tingrett å ilegge 16-åringen husarrest i stedet for varetektsfengsling. Barnevernet stod da uten flere tilbud til gutten.

For bare to uker siden 28. februar måtte 16-åringen igjen møte i Kristiansand tingrett. Han stod da tiltalt for noen gamle og noen nye forhold. Da hovedforhandlingen dukket opp la aktor fram forhold som hadde skjedd etter at den opprinnelige tiltalen var ferdig.

  • 27. august 2011 kjørte han bil i Tveit til tross for at han var påvirket av narkotika.

  • 27. oktober 2011 kjørte han en uregistrert motorsykkel i ruspåvirket tilstand.

  • 24. januar i år tok han seg inn i et hus på Odderhei terrasse og stjal 7000 kroner og en Certina klokke.

  • Den samme dagen tok han seg også inn i et hus på Grim og stjal en Imac samt nøkler til en Audi. Han stakk av med bilen og kjørte omkring i Kristiansand.

Dom i saken falt mandag denne uken. Han ble da dømt til 250 timers samfunnsstraff som en fellesstraff med dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

13 nye forhold

Tirsdag ble gutten fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett siktet for 13 nye straffbare forhold.

Ifølge siktelsen stjal han 1. mars om kvelden forskjellige varer og en pc fra en frisørsalong i Kristiansand sentrum. Samme kveld skal han ha brutt opp døra til et hus på Tinnheia, stjålet fotoapparat, pc, kamera, mobiltelefon og bilnøkler.

Utenfor huset på Tinnheia tok han en bil som ble kjørt til Hellemyr. Nok en bil ble stjålet på Tinnheia, og en annen ble tatt på Hellemyr og kjørt til Holskogen.

Politiet har også siktet gutten for å ha stjålet bilnøkler fra tre forskjellige hus forrige torsdag og fredag. Endelig er han siktet for å ha kjørt uten førerkort ved tre anledninger.

Mandag kveld ble han pågrepet mistenkt for biltyveri i Vennesla.