VIL HA MED KRF: Ingunn Foss (tv) og Norunn Tveiten Benestad representerer begge Vest-Agder Høyre på Stortinget. De hadde håpet at KrF hadde blitt med i regjering. Hans Fredrik Grøvan (KrF), mener partiet må være åpne for å kunne gå inn i regjeringen i løpet av de kommende fire årene.

OSLO: — Det kjennes veldig godt å gå ut på topp. Jeg har oppnådd mer på de siste to ukene enn de siste åtte årene på Stortinget, sier Dagrun Eriksen (KrF) til Fædrelandsvennen.

Mandag kveld kunne hun og resten av ledelsen i KrF presentere samarbeidsavtalen som viser at KrF har fått gjennomslag for mange av sakene som Dagrun Eriksen forgjeves har kjempet for de siste åtte årene:

• Det blir mer kristendom i skolen, når KRL-faget gjeninnføres og andelen kristendom økes til 55 prosent.

• Staten skal ikke gi tidlig ultralyd til gravide og hele bioteknologiloven evalueres.

• Fedrekvoten reduseres til ti uker og det skal bli mulig å overføre ukene til mor etter visse kriterier. I tillegg styrkes kontantstøtten.

Kursendring

Når KrF ikke går inn i regjering, betyr det også at mulighetene til en statsrådspost ryker for Dagrun Eriksen. Så sant ikke KrF og Venstre skulle tre inn i regjeringen senere.

— Det er ikke noe i dag som tilsier at det er aktuelt. Men dette er nybrotsarbeid, og det blir utrolig spennende å jobbe sammen framover, sier Dagrun Eriksen, som ennå ikke vet hva hun selv gjør nå som det ikke blir regjering.Mest sannsynlig fortsetter hun å jobbe for KrF.

- Du har blitt oppfattet som en av de som har vært mest skeptisk til regjeringssamarbeid med Frp. Er det du som har holdt igjen?

— Du kan jo spørre sondørene om det stemmer. Vi har forhandlet utfra et mandat fra landsstyret og vi har gått veldig seriøst inn i forhandlingene, sier Dagrun Eriksen.

Mer kristendom

Med den nye avtalen vil det blant annet bli mer kristendom i skolen. En sak Dagrun Eriksen har jobbet hardt for.

— Det betyr at elevene skal få vite hva samfunnet er bygd på. Det har vært en veldig viktig sak for meg, sier Dagrun Eriksen.

KrF får også gjennomslag for å kutte fedrekvoten, men ikke fjerne den helt.

— Det har vært viktig for KrF og Venstre å beholde kvoten, og nå har den havnet akkurat der vi ønsker den, sier Dagrun Eriksen.

I regjeringsavtalen ligger det ikke inne penger til KrFs dyre familereformer, men ifølge Dagrun Eriksen blir det mer kontantstøtte.

— Vi vet at den blir styrket, men vet ikke hvor mye eller for hvem.

Utvidet samarbeid

Mens Dagrun Eriksen forbereder seg på fjelltur de neste dagene, forbereder hennes partikollega Hans Fredrik Grøvan seg på å bli kjent på Stortinget. Han mener KrF nå må være åpne for å gå i inn i regjering med Høyre og Frp i løpet av de kommende fire årene.

— Dette er en historisk dag for oss. Det kan være at dette kan føre til noe mer senere. Vi skal i hvert fall være åpne for det.Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad fra Høyre håper også at KrF kommer på andre tanker i løpet av perioden.

— Ja, det har vi ment hele tiden. Men vi har uansett fått en veldig god avtale, sier Ingunn Foss.

Stopp i Skagerrak

KrF og Venstre har fått gjennomslag for å stoppe planene om oljeboring både i Lofoten og Skagerrak.

KrF-politikere fra Agder må imidlertid reise hjem til sine lokale velgere og forsvare at de ikke har fått gjennomslag for å evaluere ekteskapsloven.

Hvilke samferdselsprosjekter i Agder som kan komme med i det som blir presentert som en historisk satsing på samferdsel, er heller ikke klart.

— Men det blir en klar distriktsprofil, sier Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen.