Det skriver den offentlige nettsiden matportalen.no, som gir råd om kosthold og helse. De siste årene har nordmenns bruk av kosttilskudd og tilskudd basert på urter økt kraftig. Og mange tror feilaktig at urter er ufarlige fordi de er naturlige. Det er ikke alltid tilfellet:

— Mattilsynet, Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet, Regionalt senter for legemiddelinformasjon (RELIS) og Giftinformasjonen advarer derfor mot ukritisk bruk og uforsvarlig oppbevaring, skriver Matportalen.no.

Alvorlig

Nettsiden opplyser at det finnes svært mange eksempler på at urter har gitt alvorlige bivirkninger, akutte forgiftninger og motvirket eller medført for høye nivåer av andre samtidig brukte legemidler. Det er også mange eksempler på at urtebaserte kosttilskudd har inneholdt legemidler eller vært forurenset med tungmetaller.

Flere ganger har det dessuten vist seg at innholdsbetegnelse og produsentomtale ikke stemmer med innholdet i pakningene.

Særlig barn og eldre

Særlig små barn, eldre, alvorlige syke og gravide/ammende advares mot ukritisk bruk av urtetilskudd. Dessuten viser studier at folk oppbevarer urtetilskuddene mine forsvarlig enn vanlige legemidler, i den misforståelsen at det ikke er farlig. En uforsvarlig oppbevaring kan medføre at barn blir forgiftet.