Torsdag samler KrF alle sine mest sentrale politikere for å bestemme hva som skal til for å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

KrFs fylkesledere hadde i går telefonkonferanse med ledelsen i partiet om utfallet av valget. Aftenposten snakket med samtlige 19 fylkestopper etter møtet. Mange overlater til partiledelsen å kommentere regjeringsstrategien. Men flere var helt åpne på at det skjeve styrkeforholdet mellom Frp og sentrum gjør det vanskeligere for KrF å gå inn i regjering.

— Valgresultatet gjør det ikke lettere å se for seg en firepartiregjering. Vi kunne ønsket oss at sentrumspartiene ble større, sier Ove Gundersen i Aust-Agder.

— Vi hadde håpet på en litt større fremgang enn de millimeterne som var. Det er ikke det letteste utgangspunktet å gå til sonderinger på, sierOle Døvik i Vestfold KrF.

— Styrkeforholdet mellom KrF og Venstre på den ene siden og Frp på den andre siden er selvfølgelig ikke optimalt sett gjennom våre briller, sier fylkesleder Olav Ingebjørn Moe i Østfold.

Landbruk og bistand

Selv om Frp gikk tilbake fra valget i 2009, gjorde partiet det langt bedre valg enn mange av målingene tydet på. I sentrumspartiene var det håp om at KrF og Venstre samlet skulle bli større eller jevnstore med Frp. Med en oppslutning på over 16 prosent er Frp vesentlig større enn KrF og Venstre – som ligger på henholdsvis 5,6 og 5,2 prosent.

KrF-ledelsen har fått godkjenning til å starte uformelle samtaler med de andre partilederne på borgerlig side, men det er ikke avklart om partiet vil være med videre i regjeringsforhandlinger.

Torsdag møtes landsstyret på ny sammen med den nye stortingsgruppen til KrF for å diskutere sakene partiet skal ta med seg videre inn i samtaler med potensielle regjeringspartnere. Partiet har ennå ikke konkludert, men distrikts- og landbrukspolitikk og bistand trekkes frem som saker hvor det er viktig for KrF å få gjennomslag.

Usikre på Venstre

Gjennom valgkampen har KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sagt at de ønsker å holde sentrum samlet. Høyre og Frp trenger kun ett av sentrumspartiene for å danne flertallsregjering.

Fylkeslederne i KrF har ulikt syn på sentrumskameratene Venstre og KrF. Mange tror de to partiene kommer til å stå last og brast og enten gå inn i regjering sammen eller stå utenfor sammen. Andre mener det ikke er utenkelig at Venstre går inn i regjering med Høyre og Frp, mens KrF blir stående på utsiden.

— Det er spennende å se hva Venstre gjør. Skal man stå sammen som sentrum eller skal man skilles ad? Høyre, Frp og Venstre kan faktisk danne flertall i dag, påpeker Jon Normann Tvibergi Nord-Trøndelag KrF.

- Har du inntrykk av at Venstre er mer ivrige på regjeringsdeltagelse enn KrF?

— For meg virker det som om det er sterke fløyer i Venstre. Det blir spennende å se hvem som vinner frem her, sier Tviberg.

Olav Ingebjørn Moe i Østfold mener det ikke er gitt at Venstre og KrF lander på samme konklusjon når det gjelder regjeringsdeltagelse.

— Jeg vil tro at det er ulike vurderinger både internt i Venstre, men også hos oss og mellom partiene om hvor hensiktsmessig det er å gå inn i regjering, sier Moe.

Ulike uttalelser

Flere i KrF merket seg Venstre-leder Trine Skei Grandes uttalelse i partilederdebatten i vandrehallen på Stortinget valgnatten, der hun sa:

— Jeg driver ikke valgkamp for at andre skal sitte i regjering.

I slutten av august sa Grande i et intervju i Aftenposten at hunikke ville utelukkeat Venstre kunne gå i regjering med Høyre og Frp uten KrF. Dagen etter sa hun under i en direktesending på VGTV at hunlikevel kunne loveat Venstre ikke ville regjere uten KrF ved sin side.