KRISTIANSAND: I tingretten ble de to mennene på 21 og 26 år dømt til ubetinget fengsel i seks måneder for å ha angrepet en jevnaldrende mann med balltre i en trappeoppgang i en boligblokk på Slettheia i slutten av februar.

Begge anket til lagmannsretten, som har frifunnet de to for straff. Men lagmannsretten har dømt 21-åringen til å betale fornærmede i saken 20.000 kroner i oppreisningserstatning.

Det er forskjellen i bevisbyrdereglene som har ført til at de to er frifunnet for straff, mens den ene er dømt til å betale erstatning. For å bli dømt i straffesaker skal det være bevist utover enhver rimelig tvil at en tiltalt er skyldig. I spørsmålet om oppreisningserstatning er sannsynlighetsovervekt tilstrekkelig.

Angrepet med brekkjern

Retten har frifunnet de to fordi fornærmede selv gikk til angrep med et brekkjern, og at dette angrepet var rettsstridig. Fornærmede hadde allerede slått en av de to med brekkjern, og var i ferd med å forberede slag to da den ene av de tiltalte slo tilbake.

Det er dette slaget retten mener er gjort i nødverge. Likevel har retten funnet at slaget fra tiltalte mot fornærmede var så hardt, at han måtte innse skadefølgen.

Dermed har lagmannsretten funnet bevismessig dekning for at tiltalte måtte forstå hva som kunne skje. Og fornærmede ble påført omfattende skader, blant annet brudd ved høyre øye, brudd i kjeven og en skadet tann.

Gikk for langt

Lagmannsretten konstaterer at den tiltalte 21-åringen gikk lengre enn han burde i en nødvergesituasjon, men at redselen for et nytt slag likevel fanges opp av nødvergeretten.

De som nå ble frifunnet i lagmannsretten, ble i mars i år dømt for ran. 21-åringen fikk da ubetinget fengsel i åtte måneder, mens 26-åringen fikk fengsel i et år og to måneder.