SØGNE: Helge Pettersen satte de første gulrøttene helt på tampen av februar. Nå er de første buntene på plass i salgsboden på Tangvall.

Men særlig store er de ikke.

– Nei, de er i startfasen, men da er det mye bedre smak, sier grønnsaksbonden.

– Folk knasker dem som sukkertøy.

Dårlige vekstvilkår

Da han satte gulrøttene hadde han forhåpninger om tidlig høsting. Tidlig ble det, men det kunne blitt tidligere.

– Disse kunne vært på marked for to uker siden, sier han og løfter en bunt etter bladene.

– Men så hadde vi noen kalde og våte uker i mars og april, fortsetter han.

Smått er godt

Kurt Undheim er fast kunde i Pettersens salgsbod. Han har ingenting å utsette på gulrøttenes beskjedne størrelse.

– De små er de fineste, og det er de som smaker best. Det er ikke sommer før de nye gulrøttene og potetene kommer, sier han.

Etter hvert som dagene går vil gulrøttene bli gradvis større, og nye spirer venter tålmodig i jorda på Pettersens åker.

– De minste har ikke en gang fått blader ennå, sier Pettersen.

SMAKER BEST: De små gulrøttene er de beste, mener stamkunde Kurt Undheim. For ham er det ikke sommer før de nye gulrøttene kommer. Foto: Kjartan Bjelland

Kortreist matNå er det en travel måned for den sindige bonden fra Søgne. I juni skal både høsteklare grønnsaker opp av jorda, og nye skal settes.

Men alt skal også selges – det er grenser for hvor lenge de kan stå før grønnsakene må høstes.

– Kålen har kanskje ti dager før den må kuttes og omsettes på markedet. Gulrøttene kan stå litt lenger, sier Pettersen.

Han sier det største salgsargumentet er at grønnsakene hans er ferskvare.

– Dette går ikke via noen grønnsakssentraler i Oslo. Vi selger dem samme dag som vi høster, sier han.

– De går rett fra jord til bord, kan du si.