KRISTIANSAND: — Klart jeg husker den. Jeg blir stadig minnet på Olsen driver, sier Leif Nikolai Olsen, pensjonert, legendarisk UP-sjef fra Fevik.

Fredag arrangerer Frelsesarmeen rusfri dag. Hva er da mer naturlig enn å snakke med den alkoholfrie drinkens "far", Leif N. Olsen .

Oppskriften

OLSEN DRIVER: Leif N. Olsen (68), lanserte den første, store alkoholfrie drinken i 1980. 30-årsjubileet er altså over, og vel så det. FOTO: Scanpix

Kanskje best å starte med oppskriften: 3 cl limejuice blandes med 5 cl eplemost, 7,5 cl ingefærøl og ca 10 cl farris.— Drinken berget jo norsk ingefærøl. I alle fall ble nedleggelsen utsatt, fordi folk trengte det alkoholfrie ølet til drinken, sier Olsen.

Leif N. Olsen er opprinnelig fra Fevik, men er der lite, etter at familien solgte hytta si for noen år siden. I dag er han pensjonist i navnet, men som juridisk rådgiver i KNA og leder av Parkeringsklagenemnda er han fullt engasjert.

Han var sjef for Utrykningspolitiet fra 1976 til 1985, men er fortsatt kjent som UP-Olsen.

— Olsen Driver var jo ikke et avholdsprosjekt. Det var foran julebordssesongen i 1980, og vi ønsket et alkoholfritt alternativ til de som skulle kjøre, sier Olsen.

Rusfri dag

Frelsesarmeen markerte rusfri dag i Kristiansand fredag. Diakonarbeider Kari Klingsheim blandet juice, Taffel-lime og isbiter, med moreller i. Fra klokka 11 til 12 hadde hun stand i Markensgate i Kristiansand.

— Det er først og fremst ungdom som stopper her. Jeg synes ungdom virker mye mer bevisste, enn den slepphendte foreldregenerasjonen. Jeg frykter vi vil se en konsekvens om noen år, med mye mer alkoholisme, sier Klingsheim.