KRISTIANSAND: — I praksisen min på sykehuset har jeg sett at flere og flere gravide kvinner ønsker oftere ultralyd, også ultralyd før 12. svangerskapsuke, sier Olsen

- Hvorfor øker etterspørsel etter ultralyd?

— Kvinnene er mer engstelige i dag, og de føler seg tryggere etter en ultralydundersøkelse, sier Olsen.

Hun skal tilby tidlig ultralyd, og har allerede fått henvendelser fra kvinner som ønsker dette, selv om hun ikke åpner før 2. september.

Irregulært

— Det er åpenbart irregulært det som foregår i dag når private og offentlige sykehus sjekker etter Downs syndrom uten at de lovfestede kriteriene er oppfylt, sier hun.

- Tror du det vil bli flere aborter når flere kvinner oppdager sykdommer og misdannelser på fosteret ved ultralyd før 12. svangerskapsuke?

— Ja, hvis de avdekker alvorlige tilstander. Men på den annen side er det lettere å se indikasjoner på det i uke 18, når utviklingen har kommet lengre, sier Olsen.

Abort

- Men når det oppdages før uke 12 kan kvinner selv bestemme at de vil ta abort uten nemndbehandling?

— Ja, det er riktig, men det kommer likevel i liten grad til å skje. De viktigste grunnene til at kvinner vil ha ultralyd før 12 uke, er at de vil se hvor langt på vei graviditeten er kommet, om fosteret vokser normalt eller om det utvikler seg på en måte som ikke er forenlig med liv, sier Olsen.

Hun peker samtidig på at den økende tendensen til ultralydsjekker, også har en positiv side. Fordi da blir flere sykdommer og misdannelser avdekket, og kvinnen kan få både informasjon om dette og medisinsk behandling fra et tidligere tidspunkt.

— Det blir bedre på kvalitet på fostermedisinen med dette, sier Olsen som også gleder seg til å drive sin egen virksomhet i slutten av sin yrkeskarriere.