TIL ANGREP: Christianssand Artillerie Compagnie gjenskapte slaget fra Napoleonskrigene. Båter fra Bragdøya kystlag angrep festningen. Foto: Sondre Steen Holvik
HISTORISK: En rekke historiske foreninger var samlet for å feire 20-årsjubilanten Christianssand Artillerie Compagnie. Ingen ting å si på klesdrakten her. Fra venstre: Anna Rognes, Ivar Mehren, Tove Iren Becker, Kari-Anne Vik og Karin Lisbeth Johansen. Foto: Sondre Steen Holvik
KRUTTRØYK: Til tider var det ikke lett å skimte byen for bare røyk. Foto: Sondre Steen Holvik
SPEIDER ETTER FIENDEN: Kommer engelskmennene ikke snart? Foto: Sondre Steen Holvik
LADER KANONEN: Christianssand Artillerie Compagnie består stort sett av tidligere militære. De kan sine saker. Foto: Sondre Steen Holvik
SAMLET TILSKUERE: En rekke skuelystne tok turen til Festningen lørdag. Foto: Sondre Steen Holvik

Se bildeserie øverst i artikkelen!

KRISTIANSAND: På rekke og rad ble kanonene avfyrt av menn kledd i tidsriktige kostymer. Ute i fjorden besvarte to seilskuter ilden.

Små og store tilskuere gjorde det de kunne for å dekke til ørene. Så kraftige var smellene at de kunne høres over hele Kristiansand lørdag formiddag.

— Vi har lagt litt på. I 1807 var det bare et par skudd som ble avfyrt, og så forsvant engelskmennene ut byfjorden igjen, smiler Jørn Kildedal til Fædrelandsvennen.

Feiret 20 år

Han er kompanisjef i Christianssand Artillerie Compagnie. Ved å gjenskape slaget om Festningen markerte de at det var 20 år siden etableringen av den militærhistoriske foreningen. Samtidig hadde de åpnet festningsportene for et historisk marked.

Tilbake to hundre år. Napoleonskrigene raser i Europa. Norge-Danmark er nøytrale til 1807. Da bombarderer engelske skip København og stikker av gårde med flåten.

Første og eneste gang

Noen skip unnslipper, og i Kristiansand ligger linjeskipet "Prinds Christian Fredrik".

Engelskmennene truer med å bombardere byen hvis skipet ikke blir utlevert. Men de får beskjed om at de selv vil bli skutt sønder og sammen.

Det ble en kort visitt da et engelsk skip prøvde seg, og dette ble første og eneste gang Christiansholm løsnet skudd mot en fiende.

"Kaptein Sabeltann"

Christianssand Artillerie Compagnie ble startet da Forsvaret la ned artilleriavdelingen på Sørlandet. De fleste medlemmene har selv bakgrunn fra Forsvaret.

Så ofte de kan reiser de rundt i distriktet for å fyre av kanonene sine.

— Vi driver ikke å forherliger krig, men ønsker å spre kunnskap om historien vår. Og så er dette veldig sosialt, sier Jørn Kildedal.

I likhet med soldatvennene på Festningen lørdag, spradet 56-åringen rundt i en detaljrik uniform fra 1700-tallet. Parykken var også på plass..

— Ungene som ser oss pleier å si at "der kommer kaptein Sabeltann" smiler Kildedal.