Skeive dager015.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager013.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager012.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager011.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager010.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager009.jpg Foto: Steffen Stenersen
LEDER: Leder for Skeiv Ungdom Sør, Merita Mikalsen, strålte under paraden lørdag. Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager006.jpg Foto: Steffen Stenersen
DE GRØNNE: Birte Simonsen og Pål Thygesen gikk begge i paraden under Skeive Sørlandsdager Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager004.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager003.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager002.jpg Foto: Steffen Stenersen
Skeive dager001.jpg Foto: Steffen Stenersen
GOD STEMNING: Det var godt humør og høy sang under Skeive Sørlandsdager lørdag. Foto: Steffen Stenersen, Steffen Stenersen

KRISTIANSAND: — Det er en veldig hyggelig måte å markere et vanskelig tema på, sier leder for Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud.

Flere hundre lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) hadde samlet seg i Kristiansand for Skeive Sørlandsdager. Regnbueflagg, fargerike plakater, utradisjonelle klær og høylytt synging preget paraden. Halvorsrud mener slike arrangement er viktig for de det gjelder.

Utfordringer

— Det at vi som har felles sak og felles utfordringer kan møtes og fronte saken vår er kjempeviktig.

Skeiv Ungdom gikk fremst i toget. De danset og sang, og så ut til å ha det moro der de gikk. Samtidig erkjenner de at det er utfordringer med å være homofil som ikke er like gøyale som å gå i parade.

— Det meste juridiske er jo på plass i Norge, hva gjelder lover og rettigheter for homofile. Samtidig er det nok mange som trenger en holdningsendring, og da er en slik dag som dette et flott utstillingsvindu, sier Halvorsrud.

Hun skryter av det arbeidet Skeiv Ungdom på Sørlandet gjør. Merita Mikalsen er leder for Skeiv Ungdom Sør, og forteller om et nytt tiltak for å samle de som ikke har noen andre å gå til.

Homogena

— Vi kaller det Homogena. Et tiltakt som gjør at vi møtes annenhver uke. Alle er velkomne, og man drar aldri uten å ha fått en klem, sier Mikalsen.

De to er godt fornøyde med den rød-grønne regjeringens arbeid med homofile og transpersoners rettigheter de siste fire årene. De er spente foran valget.

— Det er ikke til å legge skjul på at noen parti er dårligere enn andre med tanke på våre rettigheter. Samtidig må vi skryte av den rød-grønne regjeringen, som har gjort mye for LHBT-rettigheter.

Hun nevner blant annet at problemstillingen med LHBT har blitt tema i lærerskolen, samt at regjeringen har fått på plass felles ekteskapslov.

De Grønne på plass

En annen som er spent foran valget, er Birte Simonsen (MDG). Hun hadde også tatt seg tid til å gå i parade lørdag.

— Det er en veldig viktig dag for å synliggjøre LHBT, og bevisstgjøre publikum på problematikken, sier Simonsen.

Sammen med 2. kandidat i Miljøpartiet De Grønne, Pål Thygesen, gikk hun i paraden med et stort banner dekket i regnbuens farger. Han sier målet ikke trenger å være at slike parader blir unødvendige.

— Det er ganske lenge siden Norge ble et uavhengig land, men vi feirer fortsatt 17. mai. Jeg mener hver anledning til å ta et standpunkt bør tas. Samtidig er det jo et veldig morsomt arrangement, sier han.