Skoleskyting er ikke lenger noe som bare hender andre steder. Landsdelens skolemyndigheter er i full gang med å forberede seg på det verst tenkelige.

— Samtlige videregående skoler i Aust-Agder har utarbeidet en beredskapsplan for situasjoner med ekstrem vold, sier utdanningssjef i Aust-Agder fylkeskommune, Stein Kristiansen.

— Vi systematiserer nå planene og skal ha et møte med fylkesmannens beredskapsavdeling for å samordne dem. I løpet av vinteren vil alle planene være ferdigstilt, legger han til.

Sms-varsling

I Vest-Agder skal det i løpet av våren iverksettes et system for sms-varsling i alle de videregående skolene.

— I Vest-Agder pågår det nå en revidering av hele vår beredskapsplan. I dette arbeidet har vi et spesielt fokus på beredskap knyttet til skoleskytinger. Vi er nå i gang med diverse innkjøp og vi har utarbeidet en varslingsprosess med sms som nå skal implementeres, sier utdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge.

Han opplyser at politiet også er i gang med en gjennomgang av alle skoler.

— Det er viktig å få med at skolene er betydelig mer forberedt i dag enn de var i går. Dette handler ikke om å skrive ned en rutine, men om å gjøre skolene bevisste på beredskap gjennom en prosess, sier Hauge.

Gjennomgang med elevene

IKKE REDD: Emina Majcic (17) er ikke bekymret for at det skal oppstå skyteepisoder på skolen. Elevene har nå hatt en gjennomgang av hva de skal gjøre dersom noe skulle skje. Foto: Erlend Olsbu

Møglestu videregående skole i Lillesand er en av skolene som har laget en foreløpig terrorplan.— Den skal sikre at vi har tenkt gjennom hva vi skal gjøre dersom det verste skjer, sier rektor Dag Gulbrandsen.

Emina Majcic (17) er en av skolens rundt 500 elever. Hun forteller at lærerne har hatt en gjennomgang om hva de som elever skal gjøre ved en skyteepisode.

— Jeg tenker ikke spesielt mye på at det skal skje noe ved skolen. Jeg føler meg trygg, sier hun.

Lise Nilsen (18) og Fanny Estelle Carlsson (17) er heller ikke spesielt bekymret.

— Det har jo skjedd mye i andre land, men vi tenker ikke noe på det. Hvis det skulle skje noe tror jeg ikke at jeg hadde visst helt hva jeg skulle gjøre, sier Nilsen.

De siste årene har det vært en rekke skyteepisoder på skoler rundt om i verden, de fleste i USA. Av landene i Norden er det kun Finland som har opplevd slike hendelser, i 2007 og 2008. Terrorhandlingene på Utøya og i Oslo 22. juli 2011 viste imidlertid at det utenkelige også kan skje her.

Varsling av elever

— Vi har fått mange hendelser tett innpå oss de siste årene, både her til lands og på videregående skoler i andre deler av verden. Det er ingen grunn til å tro at vi skal være forskånet for slike hendelser, sier Gulbrandsen.

IKKE REDD: F.v. Lise Nilsen (18) og Fanny Estelle Carlsson (17) tenker ikke på at det kan oppstå ekstreme situasjoner på skolen. De tror ikke de hadde visst hva de skulle gjøre dersom det skjedde. Foto: Erlend Olsbu

Rektoren ønsker av naturlige årsaker ikke å gå detaljert inn på hva planen inneholder.— Planen skal sikre at personalet vet hva de skal gjøre dersom det er oppstår alvorlige hendelser i skolebygningen. Vi må også finne en løsning når det gjelder varsling av elever, sier Guldbrandsen.

— Sms-varsling har blitt kritisert. Har dere funnet en god nok løsning?

— I utgangspunktet skal jo mobiltelefonene være slått av timene. Men hvis vi ønsker å varsle med sms tror jeg det vil være mulig å nå fram til veldig mange elever, selv om telefonen skulle stå på lydløs, sier Gulbrandsen.

- Et stort ansvar

— Føler du at dere nå er rustet til å takle en alvorlig hendelse?

— Vi er bedre til å takle det uforutsette nå enn vi var for ett år siden. Men jeg tror aldri at vi kan være ordentlig forberedt. Virkeligheten er snart verre enn fantasien. Vi blir uansett nødt til å takle situasjonen der og da, sier Gulbransen, som sier at han har reflektert mye over sitt ansvar som skolens leder.

— Som rektor er du skipperen på skuta. Å skulle trygge andre i en krise og å sørge for minst mulig skade er et stort ansvar, sier han.

Tett samarbeid med politiet

Guldbrandsen opplyser at skolen har hatt tett kontakt med politiet.

— Vi vet hvordan vi skal samarbeide med politiet til enhver tid, sier Guldbrandsen.

Lensmannen i Lillesand, Kjetil Nygård, bekrefter at han har hatt kontakt med Møglestu. I neste uke skal han også i møte med kommunen for å diskutere beredskapsplaner for skoler og barnehager.

— Vi kommer til å gå gjennom et par punkter som vi råder kommunen til å ta med i sitt planverk. Det er viktig at kommunens planer samsvarer med våre, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

Han råder kommunene til å være oppmerksomme på beredskap også før nye skoler og barnehager bygges.

— En ting er å sikre eksisterende bygg, men skolene som bygges i dag er ofte store og uoversiktlige. Allerede i planleggingsfasen bør det tenkes krisehåndtering. Det er mange ting å tenke på, blant annet når det gjelder evakuering, sier Nygård.