Har dere pliktsex? Spørsmålet ble stilt til småbarnsforeldre på Babyverdens forum.

Mens enkelte avviser hele begrepet «pliktsex», er det andre som innrømmer at de ofte har sex bare for å glede partneren.

«Ja. Jeg har overhode ikke noe lyst, og de få gangene vi har sex er det bare for å tilfredsstille ham... og ja, det er stort problem i forholdet», skriver en kvinne.

Åpen og ærlig kommunikasjon

— Jeg tror mange – både kvinner og menn – «prostituerer» seg i forholdet. At de har samleie uten å ha lyst, sier seksualrådgiver Tea Bjørnstøl.

Bjørnstøl mener dette ikke gagner forholdet.

— Har man ikke lyst til å ha samleie, skal man heller ikke gjøre det. Begge må ha lyst. Men det er viktig å huske at sex er mye, mye mer enn samleie. Det går an å kose litt, selv om man i utgangspunktet ikke har lyst. På den måten kan man kanskje lyst, sier Bjørnstøl til Babyverden.

Hun mener en åpen og ærlig kommunikasjon er nøkkelen til et godt samliv.

— Man må fortelle partneren hva man ønsker. Hva man liker. Hva man tenner på. Den andre parten må vite for å forstå, sier hun.

«Rutinesex»

Her er et knippe erfaringer med «pliktsex»:

«Jeg vil heller kalle det «rutinesex». Greit å bli ferdig med det sånn at man unngår mas. Det er dessuten mye lettere bare å gjøre det, enn å høre mas og klaging», skriver en, mens en annen deler dette hjertesukket:

«Etter nr. 1 hadde vi et «normalt» sexliv, men da nr. 2 kom ble sexlivet tilsidesatt. Jeg hadde null lyst eller ork, så i lange perioder hadde vi ikke sex i det hele tatt. De få gangene vi hadde det, gjorde jeg det mest for at han ikke skulle føle seg helt ignorert. Det ble et stort problem som vi aldri klarte å ordne opp i.»

- Hva er galt med å glede mannen?

Andre tar klar avstand fra såkalt pliktsex:

«Nei, sex om kun den ene parten har lyst, er ikke aktuelt. Om en føler en må ha såkalt pliktsex så tenker jeg en ikke har et veldig bra forhold i utgangspunktet. Pliktsex kan oppleves som overgrep for den som kun har sex fordi det føles at en må. »

« Nei, han var like trøtt som meg når våkenettene sto på som verst, så det fristet ikke ham heller... Ser ikke vitsen med «pliktsex», han ville ikke hatt sex med meg om det var «påtatt lyst» fra min side uansett. »

Men andre igjen ser ikke problemet med å skulle ha sex, selvom det er av plikt:

«Jeg ser ikke hvorfor det er så galt å gjøre det for å glede mannen sin, selv om man ikke selv har lyst. Man MÅ jo ikke ha samleie, man kan jo assistere på andre måter. Det er vel bare hyggelig å kunne gjøre noe for hverandre, uten at man nødvendigvis må få noe ut av det selv.»

LES OGSÅ:

Slik bevarer der sexlivet

Menn må ta ansvar for parforholdet

Tre tegn på at dere fortsatt er kjærester

Omveltning

Det å bli foreldre kan være en stor omveltning på mange plan, forteller Bjørnstøl.

— Noen menn kan slite med opplevelsen, de har kanskje sett mye blod osv., og har vansker med å få lysten tilbake. Kvinnen kan ha fått rifter som er ømme i lang tid – kanskje er også samleie vondt i tiden etterpå. For begge er det å ha blitt foreldre en stor omveltning både praktisk og emosjonelt, sier hun.

Ofte blir samlivet annerledes når man har blitt foreldre også. Å gå fra å være et kjærestepar til å være foreldre er en av livets store overgangsfaser. Slike overganger er ekstra sårbare.

— Nye ting skal læres – mye er nytt. Noen takler dette helt greit, for andre er det tyngre. Noen får mindre lyst etter at de har blitt forelder, andre får mer lyst, legger hun til.

Sexolog

- Hva gjør man når uteblir lysten?

— Da bør man snakke sammen og konkretisere hva man liker. Hva som tenner en og tiltaler en. Så kan man eventuelt oppsøke en sexolog hvis man sliter fortsatt, sier Bjørnstøl.

Par kan også oppleve at det er stor forskjell på lysten og behovet for sex. Bjørnstøl forteller at for mange er det tabu å snakke om å tilfredsstille seg selv.

— Det er greit å onanere og masturbere. Noen tar ikke på seg selv og har ikke utforsket seg selv. Stimulerer man seg selv kan man ofte få mer lyst.

LES OGSÅ:

Et godt parforhold - en gave til barnet

Ha sex under barne-TV

Seksualrådgiveren forklarer at lystmekanismene er komplekse. Man kan få mer lyst, også om man er med på noe man ikke hadde lyst til i utgangspunktet – eller det kan gå den helt motsatte veien.

— Har du sex uten at du egentlig har lyst, kan det være at kroppen, det fysiske, har lyst, det trenger ikke å bety at det mentale har.

- Hva med frasen «Menn må ha sex for å ha det godt – kvinner må ha det godt for å ha sex»?

— Det er kanskje litt sant. Kvinner trenger ofte litt lenger tenningstid. Menn kan gjerne gå rett til samleie. Men her er det selvsagt store, individuelle forskjeller. Og så bruker kvinner en mye større del av hjernen til å bekymre seg! Vi bruker mye tid på å bekymre oss for alt mulig – gjerne ting som er helt unødvendig. Det stjeler energi, sier hun.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no