KRISTIANSAND: — I dag er det ferdigstilt altfor mange leiligheter på en gang i Kristiansand, slik at flere kjøpere har fått problemer med å få solgt eneboligene sine. Men på sikt vil det nok likevel være behov for en så omfattende leilighetsbygging på Silokaia, sier Lise Kjelle i ABCenter.

Hun viser til at det i dag ikke er mange sentrale områder igjen som kan bebygges, og at det bør være enkelt å få solgt dem dersom de porsjoneres ut.

2,2 milliarder

Mandag ble det klart at selskapet J. B. Ugland Eiendom i Grimstad skal bygge nærmere 700 leiligheter på Silokaia i Kristiansand. Utbyggingen for 2,2 milliarder kroner er i stor grad planlagt som mellomstore leiligheter på 75 til 80 kvadratmeter.

– Når det gjelder størrelsen mener jeg det vil være viktig å ikke bare bygge mellomstort, men også leiligheter ned til 50 kvadratmeter og større på for eksempel 120 kvadratmeter, mener Lise Kjelle.

– Som ønsket

Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg synes det er litt vanskelig å uttale seg om et prosjekt han ikke kjenner detaljene i, og som i tillegg ligger flere år fram i tid.

– Jeg er imidlertid helt overbevist om at det finnes nok av folk som vil bo i dette området. Utbyggerne har nok også en plan på hvor mye som skal slippes for salg samtidig. Kristiansand er en by i vekst, og politikerne i kommunen har sagt at de ønsker flere beboere i sentrum, og at de vil bygge i høyden og i randsonene av sentrumskjernen. Dette prosjektet er med andre ord helt i tråd med hva kommunen ønsker, sier Gustav Sædberg.

– Enormt mye

— 670 leiligheter er enormt mye, men dette er jo snakk om flere år fram i tid. Det er et utrolig spennende område, og for byen som helhet er det positivt at det blir et mer komplett område, etter at både Fiskebrygga og Kilden har gitt det et betydelig løft. Det vil helt garantert finnes mange interesserte kjøpere. Men utbyggerne må planlegge salgsfasene godt. Grunnen til at boligsituasjonen i Kristiansand har vært preget av større utbud enn etterspørsel det siste året, er fordi man ikke har fått den samme befolkningsveksten som analyser tilsa for seks-sju år siden, sier Alex Modahl i Aktiv Eiendomsmegling.

– Som Tangen

— 700 nye leiligheter på Silokaia vil ikke være flere enn det markedet vil etterspørre, forutsatt at utbygging og salg skjer over tid. Det er vel omtrent bygd like mange leiligheter på Tangen, og disse har jo ikke vært noe problem å selge. Solrike og bynære leiligheter som dette, vil være attraktive for folk i voksen alder som selger eneboligen sin for å få noe mer lettstelt og sentralt. Antall soverom er viktigere enn antall kvadratmeter, og jeg tror utbygger gjør lurt i å også planlegge litt større leiligheter der beliggenhet og utsikt er best, sier Dag Thomassen i Plussmegleren.