I form: Mange av kattene hos Dyrebeskyttelsen i Kristiansand kvikner heldigvis til og begynner å leke igjen. Foto: Lars Hoen
I form: Mange av kattene hos Dyrebeskyttelsen i Kristiansand kvikner heldigvis til og begynner å leke igjen. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Enkelte skulle ikke hatt lov til å ha dyr. Folk er så uansvarlige og egoistiske, at de hiver ut dyrene når det ikke passer å ha dem mer. Hit kommer katter som ser ut som skjeletter, og øynene er gjenklistret av betennelse. Det er en usmakelig behandling av dyr, sier Arnfrid Robstad, leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

Lokalavdelingen i Kristiansand sitter nå på 70 hjemløse katter, hvorav 50 kom inn i juni. Her er også et betydelig antall kaniner, noen hunder, fugler, hamstre, marsvin, mus og ei rotte. Flere av dyrene er så utsultet at de må få næring intravenøst. Andre er så redde at det tar lang tid å roe dem. Avdelingen i Kristiansand fikk inn 273 dyr i 2008. Ifølge pressekontakt Linn Krogstad er dette antallet fortsatt representativt.

— Huset er fullt hos både oss og matvertene hver eneste sommer. Dumping av dyr er like utbredt hvert år, dessverre, sier Arnfrid Robstad.

Mus i plastboks

Kattemødre med unger er funnet langs veien, trolig plassert der av en eier som vil bli kvitt dem. To marsvin ble funnet i en eske på en kald utedo langs E18, og dansemus ble funnet i en plastboks i skogen. Robstad mener mange ikke tenker seg om før de anskaffer seg dyr.

— Ungene maser om kattunge, men blir lei av den etter en stund. Foreldrene hiver den ut eller flytter fra den. Det er foreldrenes ansvar når familien får dyr. I ramme alvor synes jeg voldsomt synd på dyra. Sult er sult, og smerte er smerte. Det føles likt for både dyr og mennesker, sier Robstad.

I lokalet på Tinnheia svinser kattunger bortover gulvet mens de venter på en ny matmor eller matfar.

— Heldigvis får de piffen tilbake etter hvert. Det er godt å se at de får tilbake lysten til å leke, sier Robstad.

Tørster på beite

Mattilsynet får meldinger om dyr som blir forlatt uten at det sørges for mat, vann eller tilsyn. I 2011 fikk Mattilsynet i Agder og Rogaland 1149 bekymringsmeldinger om dyrevelferd. 60 prosent dreier seg om kjeledyr og hester, mens resten gjelder produksjonsdyr som storfe og småfe, samt svin og fjørfe.

— Noen dyr tørster når eierne ikke sørger for nok vann når sommeren er varm og tørr, forteller veterinær May Sabina Nicolaisen ved Mattilsynet i Aust-Agder.

I noen få tilfeller må Mattilsynet ta dyrene i forvaring etter å ha vært på inspeksjon.

— Heldigvis holder det som regel å gjøre endringer hjemme hos eieren, forteller Nicolaisen.

Hun påpeker viktigheten av å tenke nøye gjennom situasjonen før man skaffer seg et dyr.

— Man må forberede seg på at dyret trenger tilsyn og stell resten av sitt liv. Dyrlegebehandling og opphold på dyrepensjonat koster penger. Dyr medfører løpende utgifter hele tiden, påpeker Nicolaisen.

Stappfullt på dyrepensjonat

Katte- og hundepensjonater er fulle. Er man ikke tidlig ute, er det vanskelig å få plass.

— Vi har sagt nei til massevis av hundeeiere. Her er det fullt hus, forteller Rolf Nilsen ved Niweros hundesenter i Kristiansand.

Han huser cirka 20 hunder som er bortplassert på "sommerferie". Pågangen har vært økende de sju årene han har drevet hundepensjonat.

— Folk er tidlig ute, og noen bestiller plass allerede et år i forveien. Folk finner ut at det er mer stress enn moro å ha med hunden på ferie. Vi får også inn hunder der eieren er innlagt på sykehus, eller bare trenger et avbrekk fra hunden, forteller Nilsen.

Plassering av en hund på pensjonat koster 240 kroner i døgnet. Det er egne priser hvis samme eier plasserer flere hunder, eller dersom det er snakk om langtidsopphold.

— Vi har ikke ledig plass før midten av juli. Vi har fått flere henvendelser i år enn vi pleier. Folk som vil sikre seg plass, bør bestille en måned i forveien, sier Eirin Ravnevand ved Agder kattepensjonat i Kristiansand.

Hun har for tiden 14 katter å passe på.

— Det koster litt, men de får til gjengjeld god omsorg, forsikrer Ravnevand.

Plassering av en katt koster 120 kroner per døgn. Man kan be om egne priser hvis man har flere katter, eller man ønsker langtidsopphold.