BLOMSTRENDE BYKLE: Solgult på jordene og hvitt på fjellet. Slik er det i Bykle akkurat nå. Foto: Birgitte Kl kken
1. juli: Slik så det ut ved Urar i Bykle søndag. Da lå snøen fremdeles hvit mange steder. Bildet er tatt av Ånund Nomeland som forteller at store deler av turen foregikk på snø. Foto: Ånund Nomeland
BREVIVE: Sommeridyll innerst i Breive. Foto: Birgitte Kl kken
DAMMAR: Vatnedalsdammen som stod ferdig i 1984, er et flott utfluktsområde, bare en liten kjøretur fra Hovden sentrum. Foto: Birgitte Kl kken
LYSSHOW: Sola bryter gjennom et kort øyeblikk. Byglandsfjord fredag kveld. Foto: Birgitte Kl kken
GRØNT OG HVITT: Mens snøen ennå ligger hvit i fjellet, står bjørka grønn ved Lislefjødd på Hovden. I bakgrunnen sees toppen av alpinanlegget. Foto: Birgitte Kl kken
SOMMER: Nå er det sommer på fjellet. Men spesielt varmt er det ikke. Forrige uke var det to kuldegrader og det er bare noen dager siden det snødde. Foto: Birgitte Kl kken
FRISKT: Det blomstrer og bruser om hverandre ved Lislefjødd. Foto: Birgitte Kl kken
IMPONERENDE SYN: Vatnedalsdammen har en reguleringshøyde på 140 meter. Å gå på selve demningen er en mektig opplevelse. Foto: Birgitte Kl kken
DAMMAR: Drivved ved Vatnedalsdammen. Foto: Birgitte Kl kken

HOVDEN: Klimaforsker ved Metreologisk institutt, Hans Olav Hygen, sier vi er inne i en av de mest snørike somrene som har vært i Sør-Norge.

— Deler av fjellene i Sør-Norge har veldig mye snø. Dette er blant de fem til seks mest snørike somrene siden 1971, sier han.

— Det er nok store lokale variasjoner, men det burde være mulig å finne skiføre i øvre deler av fjellet, mener Hans Olav Hygen.

HVITT OG RÅTT: Det skifter fort i fjellet. Men snøflekkene holder stand i sol, regn og storm. Foto: Birgitte Kl kken

— Snøskuteren var i bruk senest i dag, bekrefter Ånund Nomeland ved Hovden skisenter.

Om det ikke akkurat er skiføre, så er det i hvert fall nok snø til at sommerturistene får seg en skikkelig vinteropplevelse når de tar stolheisen til toppen av Nos. Der ligger det flere steder opp mot en og en halv meter.

— Det er hovedsakelig i østhellingene snøen ligger, og jeg vil si at det er rimelig mye i år sammenliknet med det som er vanlig på denne tiden. Vestavinden har dratt med seg snøen som så har hopet seg opp på le-siden, forklarer han. Også flere fiskevann som ligger over 1100 meter er fremdeles isbelagt.

Fisketur stoppet av is

— En bekjent som skulle på fisketur måtte nylig gjøre vendereis på grunn av isen, forteller Nomeland.

Du trenger forresten ikke å dra helt til toppen av Nos for å oppleve snø. Flere steder holder det å klyve litt oppi lia for å få nærkontakt med det hvite element.

— Turistene fra utlandet er veldig fornøyde. Mange kommer nettopp for å oppleve snøen, fortsetter Nomeland, som er driftsansvarlig for sommerheisen.

Selv synes han det er fint at det fortsatt finnes snø. Til tross for at vi befinner oss i juli måned. Da han sammen med kona Anne Nomeland var på tur med hunden langs anleggsveien som går inn fra Bykle mot Urar søndag ettermiddag, måtte han gjøre vendereis.

Veisperre

Snøen hadde lagd en effektiv veisperre på tre og en halv meter. Paret gikk flere kilometer og størstedelen av turen foregikk på snødekke.

— Vi kom rett og slett ikke videre på grunn av all snøen. Været var ganske røft, men det var et flott syn, konstaterer han, og forteller om forrige snøbyge som kom sist uke, samtidig med at gradestokken krøp ned til minus 2. Selv om det fremdeles er vinterlig mange steder i fjellet, har også sommeren satt preg på Setesdal. Det betyr at du nå – om du vil – kan oppleve smakebiter av både vinter og sommer på samme tid, noe du kan se av bildeserien som følger. Alle bildene er tatt i helgen.