KRISTIANSAND: – Forslaget kommer på det verst tenkelige tidspunktet, og vil dempe mobiliteten i bo— og arbeidsmarkedet. Dette blir en ekstraskatt for de som vil ta arbeid et annet sted, og kommer jo på toppen av den 2,5 prosent store dokumentavgiften, sier Espen Solum.

Regjeringen Stoltenberg foreslår statsbudsjettet for 2014 å endre reglene om botid i gevinstbeskatningen av bolig, slik at den skattefrie andelen av salgsgevinsten settes lik tiden som eieren har bodd i boligen og tiden de har eid boligen. For eksempel vil en person som har eid en bolig i seks år og bodd i denne i tre år, betale skatt av salgsgevinsten på halve gevinsten. Eiertid utover de siste 20 årene skal ikke regnes med.

– Dette må være en snubletråd for den nye regjeringen. Et slikt forslag har ikke vært reist på mange år, og så kommer det nå ved regjeringsskiftet. Dagens løsning der en får skattefritak om du har eid boligen i minst ett år og bodd i den minst ett av de siste to år, er enkel og har fungert utmerket, sier Espen Solum.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund mener det nå legges opp til å beskatte boligsalgsgevinster på en ytterst byråkratisk måte.