HOLE/OSLO: Den politiske plattformen, lagt fram på Sundvolden Hotel, nevner nemlig ingen veiprosjekter ved navn.

— Nasjonal transportplan (Ntp) skal gjennomføres, og ytterligere styrkes. Så tar vi grep for å sikre at veiene kommer tidligere, at vi sparer penger og vi får mye mer vei for pengene, sier Svein Harberg (H).

Vet ikke når

Aust-Agder-representanten kan imidlertid ikke svare på om når de viktige veiprosjektene i landsdelen, som firefelts E 18 i Aust-Agder og E 39 i Vest-Agder, vil stå klare.

— Det er nå jobben starter, og hvor raskt utellingen kommer er ikke lett å si. Men erklæringen er tydelig på at det skal brukes mer midler på veibygging. Og det kommer oss på Sørlandet til gode, sier han.

Ingunn Foss (H) er ikke opptatt av de ulike modellene som nå presenteres for veibygging, kun at det satses mer penger til formålet.

— Vi får en tyngre satsing på vei. Spørsmålet fremover blir hvor mye penger som gis til formålet. Og det står ingenting om enkeltprosjekter, sier hun.

Et av de store grepene blir å danne et stort veiselskap med innskutt kapital, samt en statlig låneordning for utbygging av infrastruktur med statsgaranti.

I tillegg etableres et infrastrukturfond på 100 milliarder kroner, hvor avkastningen øremerkes utbygging av infrastruktur. Det loves også en sterkere kollektivsatsing og mindre bompenger.

Ingen sammenslåinger

Kommunestruktur har vært en het potet i landsdelen, og de to Høyre-representantene har vært splittet i synet på tvangssammenslåing. Harberg ønsker langt færre kommuner, mens Foss er mer restriktiv til tvangssammenslåing. Men regjeringsplattformen er ikke konkret på hvordan regjeringen løser det kommunale dilemmaet, bortsett fra at en kommunereform kommer i denne perioden.

— Det står at vi skal ha en gjennomgang og en reform av kommunestrukturen. Nå skal det arbeidet i gang, og i løpet av fire år skal vi gjøre vedtak for å sette i gang en slik prosess.

— Alle skal med i en prosess, og avklaringer tar tid. Men vi skal se en effekt i neste periode, sier Harberg.

Ingunn Foss er glad for at en grundig prosess vil ligge til grunn.

— Det viktigste er at tjenestetilbudet står sentralt, og at en god prosess sikrer dette. Vi skal komme fram til enheter som kan levere god løsninger for innbyggerne.

Fjerner boplikten

Regjeringsplattformen er full av politikk av både overordnet og konkret art. Et eksempel på sistnevnte er at boplikten fjernes for bolig, som blant annet har vært heftig diskutert i Lillesand.

— Boplikten rammer urettferdig, på grunn av at mange unntak, for eksempel for de som har bodd lenge eller har arvet bolig. Det er en veldig urettferdig måte å sikre beboelse på, og vi må heller legge gulrøtter til grunn for beboelse, ikke unaturlige lover, sier han.

Uklart for UiA

Når det gjelder høyere utdanning, sier den nye plattformen at grunnfinansieringen til universitetene skal økes. Men Ingunn Foss sier at det ikke er gitt at det kommer mer penger til Universitetet i Agder (UiA).

— Dette henger sammen med det årlige budsjettet. Vi må fortsatt jobbe for at UiA får sin del, sier hun.