KRISTIANSAND: Ifølge årsprognosen fra oppvekstsektoren vil barnehagesektoren i år bruke 6,6 millioner mer enn budsjettert. Sektoren som helhet vil få et merforbruk på 10 prosent.

— Det er ikke bærekraftig, sier Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand kommune.

En vesentlig del av merforbruket skyldes Pedagogisk støtteenhet for barnehagene og en ny behandlingsmetode for barn med spesielle behov. Denne koster ifølge Rekve mellom 500.000 - 1.000.000 kroner per barn hvert eneste år.

— Vi kan si nei, men jeg har ikke hatt hjerte til å gjøre det. Det betyr så mye for disse foreldrene, sa Rekve i kommunalutvalget 15. oktober.

Ikke avklart

Arild Rekve sier at det som nå skjer, er en del av en trend. Siden det er flere barn som får plass i barnehagen, blir det også flere som trenger ekstra hjelp.

Samtidig kommer det nye behandlingsformer som kan hjelpe barna. Disse koster penger.

— Dette er en trend, og det er derfor vi må gjøre noe med det, sier Rekve.

Når utgiftene blir så høye som over 500.000, skyldes det at det kreves en sterkere bemanning i barnehagen. Rekve kan ikke si om barna fortsatt vil få den samme behandlingen som de har hatt til nå.

— Det har vi ikke bestemt oss for. Men vi kan ikke bruke mer penger enn det vi har til barnehage, sier Rekve og legger til at de også må vurdere om de vil omdisponere penger innenfor sektoren.

Flere ansatte

Ingrid Kløvning, enhetsleder i Pedagogisk støtteenhet for barnehager, sier at det er en forskningsbasert metode de bruker og at den blir tilbudt et fåtall barn.

— Det er en metode som krever flere ansatte og dermed blir det også økte utgifter, sier Kløvning.

Ifølge henne er det både gjort en sakkyndig vurdering og gjort et vedtak om at metoden skal tilbys. Da kan ikke kommunen uten videre kutte i tilbudet.

— Da er det en rettighet, og barna kan få denne hjelpen hvis foreldrene ønsker det, sier Kløvning.

Siden det er flere barn i barnehagen nå enn tidligere, er det også flere som vil trenge særskilt oppfølging. Barna starter også tidligere i barnehagen, og det er flere som blir fanget opp.

Bekymringsfullt

I oppvekstsektorens tertialrapport blir det slått fast at de må vurdere "umiddelbare tiltak" for å få ned underskuddet og at kommunen må sette i gang en kritisk gjennomgang av barnehagetjenesten.

Leder i oppvekststyret, Mette Roth (H), tror utgiftene til denne gruppen barn bare vil øke framover.

— Med vår moderne medisin kan vi få flere til å vokse opp. Noen av disse trenger ekstra oppfølging, og de har også behov for barnehageplass. Men det koster, sier Roth (H).

Hun har ikke noe klart svar på hvordan kommunen fortsatt skal kunne gi hjelp til barn som trenger oppfølging som koster flere hundre tusen kroner. Uten å gå utover budsjettrammene.

— Vi har ikke en løsning. Men vi ønsker oss selvfølgelig mer penger og økt handlingsrom. Vi har satt et budsjettak, så vi må i så fall flytte fra en sektor til en annen.