SØGNE: — Jeg mener det ikke er noe poeng i at Sol ligger på museet så lenge hun ikke forskes på. Da kan hun like gjerne stå på utstilling i Søgne, sier kultursjef Kristian Strøm-Fladstad.

Torsdag i forrige uke ble levningene av Sol-kvinnen sendt tilbake til Kulturhistorisk museum i Oslo, etter å ha vært på utstilling på Søgne gamle prestegård i seks måneder.

VIKTIG FUNN: Sol-kvinnen, eller Søgnekvinnen, ble funnet av Helge Bentsen ved Hummervikholmen i Søgne i 1994. Funnet er datert til å være 8600 år gammelt, og tilhører epoken eldre steinalder. Foto: Norsk maritimt museum/Beate Kjørslevik

Strøm-Fladstad forhørte seg om å forlenge leieperioden, og fikk beskjed om å søke på nytt.— Vi vil søke igjen, men det ble brukt mye ressurser på fylkesnivå for å få til låneavtalen vi hadde nå, så jeg er ikke veldig optimistisk, sier han.

Mange besøkende

Strøm-Fladstad sier at det har vært stor interesse rundt utstillingen, og at rundt 5000 besøkende har vært inne og sett det 19 år gamle funnet.

— Det er synd at vi ikke har utstillingen nå som det graves etter flere levninger, sier Strøm-Fladstad, som mener Sol-kvinnen hører hjemme i Søgne.

— Sol-funnet kan bli en merkelapp og en identitetsmarkør for hele kommunen, sier han.

Flere hensyn

I en e-post til Strøm-Fladstad skriver seksjonsleder ved Kulturhistorisk museum, Mads Ravn, at museet må ta mange hensyn ved plassering.

— Jeg har stor forståelse for deres interesse i funnet og for regionenes interesse for å beholde funnet «hjemme». Men det er alltid en avveining av regioners interesse mot de nasjonale og internasjonale interesser. Dette funnet er helt unikt, og mange forskere henvender seg ofte med ønske om å komme og se det.