GRIMSTAD: — Vi har ikke avhørt mannen. Han er fortsatt på sykehuset. Vi har fått informasjon om hans bevegelser og har et bilde av hva som har skjedd. Ting tyder på at det oppsto et relativt akutt helseproblem under kjøreturen, forteller Leif Viken, etterforskningsleder ved Grimstad politistasjon.

Den 92 år gamle mannen kjørte i feil kjøreretning på E 18 i nesten to mil før han kolliderte i en møtende bil, like før 70-sonen i Grimstad mandag kveld.

— Det er ikke noe som tyder på at han har hatt et slikt kjøremønster tidligere. Det har heller ikke vært mulig for andre å lese risiko for den slags kjøring, forklarer Viken.

Etter det Viken vet, har 92-åringen kommet på veien i Storemyr-krysset i Lillesand.

— Om ikke annet har han lagt seg i høyre felt på vei østover. Dette tror jeg faktisk var redningen som gjorde at det ikke skjedde noe før, sier Viken, og påpeker at trafikken som kjører i riktig retning stort sett går i det andre feltet.

Store materielle skader

Det er tre av- og påkjørsler mellom krysset der 92-åringen kjørte på veien og der han krasjet med den 23 år gamle kvinnen.

— Dersom han hadde tatt av i et av disse kryssene, ville han jo kommet inn på et akselerasjonsfelt for innkjøring til motorveien. Det er nesten et under at det har gått bra når han har kjørt så langt, sier Viken.

Verken 92-åringen eller den 23 år gamle kvinnen fikk alvorlige skader etter ulykken. Viken tror det skyldes at bilene de kjørte, var omtrent like store.

— Det var store skader på kjøretøyene, og bilen som kvinnen satt i, holdt fartsgrensen på 100 kilometer i timen på stedet. Hun hadde nettopp passert en bil da hun så lyktene komme mot seg. Det kom svært brått på henne. Det er nesten ufattelig at det har gått så bra med dem, sier Viken.

Skjer lettere for eldre

Han forteller at de fra tid til annen får meldinger om biler på feil vei på firefeltsveien.

— Dette skjer noen ganger i løpet av et år. Vi får meldinger, men mange skjønner at de er på feil vei før vi rekker fram. Så får vi sikkert ikke melding om alle gangene dette skjer heller, forteller Viken.

Han anser det som en viktig oppgave å få tatt de som kjører i feil kjøreretning.

— For oss er det viktig å få stoppet dem og snudd dem. I noen grad kan dette være bilførere som er mentalt forvirret, slik at de ikke forstår kjøremønsteret. I noen grad er dette personer som er påvirket av rus. Men dette skjer nok uten tvil lettere for personer som er på slutten av sin kjørekarriere. I de tilfellene er det ikke snakk om rus, understreker Viken.

Saken i Grimstad er stort sett ferdig etterforsket. Viken vet ikke om det vil være behov for å avhøre 92-åringen.

— Saken blir sendt over til jurist, så får vi se hva reaksjonen blir. En akutt endring i helsetilstanden er et moment som vil spille inn i forhold til eventuell straff. Det viktigste her er at førerkortet er beslaglagt, sier Viken.