KRISTIANSAND: Torsdag vedtok et enstemmig byutviklingsstyre å legge reguleringsplanen for NOVs nybygg på Støodden ut til høring.

— Det har vært en sak omfattet av stor interesse, for å si det mildt. Velforeningen har oppnådd noe, de har fått redusert bygget med en etasje og fått senket parkeringsanlegget. Det er sagt at politikerne er feige, det håper jeg ikke er riktig. Vår rolle er å balansere synspunkter fra velforening opp mot fakta fra administrasjonen, finne ut hva som er riktig og viktig. Dette handler ikke om byutvikling for Søm, men hva som er til beste for Kristiansand by, sa Odd Nordmo (H) under debatten.

Slik skal Sørlandets største kontorbygg se ut, innerst i Korsvikfjorden. Det skal huse 2000 NOV-ansatte. Foto: Dots AS

Politikerne mener at hensynet til Sørlandets største bedrift tilsier at landsdelens største kontorbygg plasseres innerst i en idyllisk fjord.

— Global betydning

— Det sies at man av og til må se ting i fugleperspektiv, men her må vi bruke satelittperspektiv. Utbyggingen betyr noe i global sammenheng, og er viktig for Norge. Saken gjelder alle beboere på Søm, men også alle i Kristiansand. Vi skal ta vare på en stor, viktig bedrift, da er det noen offer man må gjøre, sa Stian Storbukås (Frp), som ba beboerne på Søm være mer konstruktive i sin tilnærming, ikke bare være negative.

— Jeg vil ta avstand fra utsagnet om at velforeningene ikke er konstruktive. Det er konstruktivt å komme med alternative tanker og forslag, og velforeningen er blitt lyttet til, svarte Mette Gundersen (Ap), før hun kom med en erkjennelse:- Hadde det vært Felleskjøpet eller noen andre, ville vi gått noen runder til. Men NOV ligger der allerede i dag, og vi ønsker å sikre at næringen blir der i mange år fremover, men ikke for enhver pris. Blir det ikke ordning på veiproblematikken, forbeholder vi oss retten til å si at det ikke er en god nok plan når høringen er over.

Partiene krevde bedring på Sømsveien. Den er ikke prioritert for utbedringer, fordi man ønsker å sluse trafikken via Rona og Dvergsnesveien.

- Miljøsatsing settes til side

Venstre er kritiske til NOV-planene, men vil avvente høringen.

— Saken handler om hvor grensen går for hva vi skal tillate. Miljøsatsingen settes til side, så ærlige må vi være. Hvis vi ikke skal kreve en miljømessig riktig plassering av 2000 arbeidsplasser, hvem skal vi kreve det av da, sa Solveig Nilsen, og la til:

— Har man tatt kontakt med NOV om for eksempel plassering i sentrum?

— Det har vært møte på ordførernivå med ledelse i NOV i forhold til andre tomter, som de ikke har takket ja til, svarte utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF).

Hun understreket at Node-bedriftene ønsker å etablere seg i klynger, slik tilfellet er ved "Drilling bay", som Korsvikfjorden benevnes i maritime miljøer.

— Vi ser en del av utfordringene velforeninger har kommer med, spesielt i forhold til trafikk. Men området er helt fra begynnelsen av 70-årene regulert til næring, så har beboelsen kommet i ettertid. Dermed får vi en del konflikter, sa Skaara.