Kommune­ledelsen svarte om koro­nasi­tuasjonen i Kristian­sand

Kommuneoverlegen sier at det er lov å håpe at vaksinering i Kristiansand kan starte tidlig i 2021.

KRISTIANSAND: Det kom fram under Fædrelandsvennens tv-sending mandag der ordfører Jan Oddvar Skisland, kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik og kommunedirektør Camilla Dunsæd svarte på spørsmål som disse:

  • Når kommer vaksinen til Kristiansand?
  • Hvem får den først?
  • Hva med hurtigtesten?
  • Bør vi gå på julebord de neste par ukene?
  • Og kan skoler og barnehager gjøre noe for å hindre at folk må feire jul i karantene?

Se tv-sendingen i opptak i videovinduet over.

– Det er litt tidlig å si noe om når første stikk blir satt, men det er lov å håpe at vi er i gang med vaksinering ikke lenge etter nyttår, sa kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Han la til:

– Vaksineringen kommer til ta lang tid, men hvis vi får gjort grovarbeidet i løpet av første halvår, skal vi være veldig fornøyde, sier Vik.

Disse prioriteres først

Han svarte følgende på hvem som før vaksinen først:

– Vi er opptatt av å ta vare på de som har størst risiko for alvorlig sykdomsforløp, de eldste med andre sykdommer. Vi kommer tidlig til å vaksinere de som er innlagt på våre helseinstitusjoner, deretter den øvrige eldre befolkningen. Så gjenstår litt på prioritering i forhold til når helsepersonell skal inn i vaksinerekkefølgen.

Både Vik, Dunsæd og Skisland var klare på at de vil si ja til vaksine når deres tur kommer.

Kristiansand kommune vil foreløpig ikke tvinge ansatte, som for eksempel jobber i helsevesen og skole, til å ta vaksinen når den er klar. Det gjør de heller ikke når det gjelder vanlig influensavaksine.

– Men vi kommer med en sterk oppfordring til de ansatte, sa Dunsæd.

Venter på hurtigtester

Foreløpig er det noe uklart hvor lenge de ulike vaksinene opprettholder immunitet. Koronavaksinen som er utviklet av Moderna, vil kunne gi immunitet mot viruset i minst tre måneder. Det viser en ny studie, ifølge NTB.

– Vi begynner å få mye data rundt vaksineeffekten, hvor gode de er. Men det er vanskeligere å gjøre målinger av lengden på immuniteten, sa Vik.

Han la til at det er uklart om det vil bli aktuelt med en tilleggsdose av vaksinen.

I disse dager venter kommunen på et annet hjelpemiddel, nemlig de nye hurtigtestene.

– Kristiansand får et høyt antall av disse, kanskje rundt 20.000. De er et godt supplement til det vi har. Fordelen er at vi får et hurtigsvar. Ulempen er et noe lavere presisjonsnivå, sa Vik.

– Bør ha lav terskel for å teste seg

Hurtigtestene vil for eksempel være spesielt nyttig i en utbruddssituasjon, der man raskt trenger å få oversikt over hvem som er smittet.

– Nå har vi en situasjon med lavt smittetrykk og god testkapasitet. Da vil vi heller bruke de vanlige testene hvor vi har et høyere presisjonsnivå.

Kommuneoverlegen opplyser at hurtigtestene til Kristiansand i løpet av et par dager.

Testkapasiteten i kommunen er altså god, ifølge Vik. Studenter og andre som kommer hjem til jul, oppfordres til å teste seg for covid-19, dersom de får symptomer.

– Vi kommer ikke til å ta i bruk karantenebegrepet, men det er en utfordring når man kommer fra steder med mye smitte. Man bør holde god avstand til andre, spesielt til personer i risikogruppa. Man bør ha lav terskel for å teste seg, sa Vik.

Bekymret for private julebord

Et budskap man har hørt mange ganger de siste ukene, er at det vil bli en annerledes jul. Ordfører Jan Oddvar Skisland, fikk spørsmål om hvordan man bør håndtere julebord i førjulstiden.

– Det er et vanskelig spørsmål. Utelivsbransjen sliter, og de trenger den hjelpen de kan få. Mitt inntrykk er at de er gode på å følge retningslinjene, så jeg er ikke veldig bekymret for at folk går ut. Jeg er mer bekymret for julebord i private sammenhenger, om man klarer å holde de retningslinjene vi har, sa Skisland.

For selv om det er et lavt smittetrykk i Kristiansand, sammenlignet med andre storbyer, er ordføreren opptatt av at man ikke senker skuldrene for mye.

– Folk må skjønne at det er alvor likevel. Det kan fort skje en oppblomstring, sa Skisland.

Så langt i desember har 13 personer i Kristiansand fått påvist koronavirus. Det viser oversikten fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer.

Holder åpent som planlagt

På nåværende tidspunkt, er det ikke innført egne lokale tiltak i kommunen. Det har de mulighet til å innføre dersom det skulle skje et større smitteutbrudd.

– Hva med skole og barnehager? Vil de holde åpent fram mot jul, eller stenge tidligere for å hindre smitte?

– Ut fra situasjonen vi har nå, har vi vurdert det til at det ikke er noen grunn til å stenge tidligere enn planlagt. Siste skoledag før jul er fredag 18. desember, sa kommunedirektør Camilla Dunsæd.