Før jul arrangerte Fædrelandsvennen en konkurranse der vi spurte ungdommen om hvordan det har vært å være ung i 2020. Dette er et av bidragene i denne konkurransen.

Tenk at så mye kan forandre seg i løpet av ett år. Dette har vært året der senga ble det nye klasserommet, medelever ble små ansikter på Zoom og hverdagen ble totalt snudd på hodet. Året der alt for mye tid ble tilbrakt mellom husets fire vegger og forsøket på å bevare husfreden ble en stor utfordring. 2020 har vært året der kohort og hytteforbud tok del i vårt hverdagslige vokabular, og vi ble besatt av håndsprit og den hellige meteren. Hva i all verden har vi vært med på?

Dette har vært året vi fant enda en ting vi var bedre på enn naboene våre på andre siden av Svinesundbrua. For ikke å snakke om at vi som oppegående samfunnsborgere må ta på oss skylda for et overdimensjonert forbruk av uttrykket «i disse koronatider». Jeg blir ikke forbauset om dette er de første ordene små barn lærer seg i dag. Jeg er nok ikke alene om å se fram til at århundrets mest forslitte klisje tilhører historien.

2020 ble også året der jeg innså hvor privilegerte vi er. Hvor heldige vi er som bor i et land med et velferdssystem som kan ta vare på permitterte arbeidstakere i en svært vanskelig situasjon. En inderlig følelse av takknemlighet og trygghet for at vi har kompetent og hardtarbeidende helsepersonell som tar vare på våre kjente og kjære.

I mange måneder har samfunnet kjempet en kontinuerlig kamp mot en usynlig fiende. Et virus som rammer blindt og skaper stor frykt blant store og små. Verden har siden mars vært preget av en uvisshet og maktesløshet i denne situasjonen. En følelse av å miste kontrollen over hva fremtiden vil bringe. Vi lurer alle på det samme. Hvor lenge må vi leve i en unntakstilstand bestående av koronatiltak og sosial distansering?

2020 er nå historie. Vaksinasjonen er i gang og vi kan endelig se lyset i enden av tunnelen. Vi er på oppløpssiden av et krevende løp, og nå handler det om å mobilisere de siste kreftene for å komme helskinnet i mål. Foran oss ligger et helt nytt år fylt med uendelige muligheter og potensial. For en ting er helt sikkert. Alt blir bra til slutt.