OSLO: — Det er jo en selvfølge at staten dekker disse ekstrakostnadene, så dette kommer ikke som noen bombe. De ekstraordinære utgiftene nødetatene har hatt, er tross alt regjeringens oppgave, sier frolandordfører Sigmund Pedersen til fvn.no.

- Må holde ord Fredag ble det i statsråd vedtatt å dekke inn de ekstraordinære utgiftene til Sivilforsvaret, skogbrannhelikopteret, Heimevernet og Luftforsvaret.

– Det er viktig at våre nødetater kan håndtere store ekstraordinære hendelser som skogbrannen i Froland, uten at dette får store økonomiske konsekvenser resten av året. Derfor har regjeringen vedtatt å dekke inn merutgifter knyttet til brannen, sier justisminister Knut Storberget.

Nå forventer frolandordføreren at også regjeringen holder ord når det gjelder å dekke de ekstrakostnadene det lokale brannvesenet og kommunen hadde som følge av brannen.

— Jeg har fått klare signaler fra Magnhild Meltveit Kleppa om at hun skal ta utgiftene vi har hatt. For brannvesenet dreier det seg om omkring fem millioner, mens Froland kommune har hatt kostnader på omkring 500.000 kroner, sier Pedersen.

Fredag 29. august reiser Pedersen til Oslo for å møte kommunalministeren. Her vil ordføreren be om at pengene blir overført.

Opprette fond - I tillegg har hun lovet å bli med oss videre i opprettelsen av et fond som skal komme innbyggerne til gode. Pengene skal brukes til å hindre fraflytting, i tillegg vil vi skape aktiviteter for innbyggerne, sier Pedersen.

Før brannen i Mykland hadde den vesle bygda en god utvikling når det gjaldt å få folk til å bosette seg, men nå frykter ordføreren at det vil være mindre attraktivt.

— Derfor må vi få på plass et fond som kan sikre en god utvikling videre, sier han.

— Hvor stort håper du fondet blir?

— Jeg blir skuffet om det ikke blir på minst 15 millioner kroner. Kommunen og fylket vil etter all sannsynlighet bidra med en tredel, mens resten må regjeringen spytte inn, sier Pedersen.

Skogbrannen, som herjet i juni i år, var den største siden krigen. 790 mannskaper og fast ansatte fra Sivilforsvaret, 15 helikoptre fra både det sivile og militære og mannskaper fra Heimevernet bidro i slukkingen av brannen i Froland. (©NTB)