KRISTIANSAND: Ransalarmen gikk i Handelsbanken i oktober i fjor . Christopher Young (24) var trolig den eneste som så raneren. Et halvt år etter ranet ble Christopher Young selv pågrepet og siktet for ranet . Han ble hentet på arbeidsplassen 23. mars. Fire-fem måneder senere er saken mot ham henlagt. Men Young og hans forsvarer, advokat Knut Henning Larsen, er sterkt kritiske til politiets opptreden i saken.

Avbildet

– Jeg lot meg avbilde i Fædrelandsvennen etter ranet, fordi jeg så raneren. Når jeg senere siktes av politiet for selve ranet blir jeg offentlig uthengt. Alle kunne jo bare slå tilbake i Fædrelandsvennens nettavis og se bildet av meg. Samtidig gikk politiet ut og fortalte at jeg var en kjent person i det kriminelle miljøet. Det er usant og har vært meget belastende for meg. Jeg mistet boligen min på grunn av dette, forteller Christopher Young.

I går var han i samtaler med sin advokat Knut Henning Larsen. Nå forberedes det et krav om erstatning for uberettiget straffeforfølging.

– Jeg forsøkte å hjelpe politiet som vitne. I mange dager og i mange timer satt jeg i avhør for å bistå under etterforskningen. Selv ble jeg trukket i lønn. Politiet lovet meg å dekke tapt arbeidsfortjeneste. Det har ikke skjedd, forteller en skuffet ung mann.

Etter at han ble siktet i saken, fikk Christopher Young problemer. Han mistet nattesøvnen og var borte fra jobb. Arbeidsgiveren ga ham skriftlig advarsel for fraværet. Men han har beholdt jobben. Han føler at politiet har opptrådt arrogant overfor ham i ettertid.

Erstatningskrav

– Det ligger an til et erstatningskrav på cirka 200.000 kroner, sier advokat Knut Henning Larsen. Han mener at politiet i etterforskningen av ranet av Handelsbanken har vært for ukritisk.

– Det har vært mange som har hatt status både som mistenkt og siktet, men saken er fortsatt uoppklart. I tillegg til krav om erstatning, vurderer både min klient og jeg rettslig etterspill. Å betegne min klient som en «kjent person i det kriminelle miljø», slik politiet gjorde, er ærekrenkende. Jeg har bedt politiet både skriftlig og muntlig om å beklage denne uttalelsen, uten reaksjoner. Derfor vurderer vi rettslige skritt, fremholder advokat Larsen.

RANEREN: Personen som ranet banken truet med pistol. Bildet er fra bankens overvåkningskamera.