KRISTIANSAND: En ny rapport som nå fremlegges inneholder blant annet fortellinger om seksuelle overgrep mot barn på institusjoner i Agder. Alle Agder-kommunene, med unntak av Arendal og Froland, deltar i undersøkelsen.

— Rapporten er veldig bra. Den er systematisk og ordentlig lagd, og gir et gått grunnlag for å legge barnehjemstraumene bak seg, sier Øystein Hatlebakk i støttegruppen for barnehjemsbarn på Agder til fvn.no.

RAPPORT: Her gir utvalgsleder Jørn Ree rapporten til fylkesmann Ann-Kristin Olsen. FOTO: Jarle Martinsen Foto: Jarle Martinsen

Mangelfull omsorg

I alt har utvalget bak rapporten intervjuet 85 tidligere beboere og 15 ansatte på barne— og skolehjem i Agder. Det er gjort undersøkelser i arkiv og de aller fleste institusjonsbyggene har blitt besøkt av utvalgets medlemmer. Granskningen omhandler plasseringer ubegrenset tilbake i tid og fram til 1. januar 2004.Når det gjelder granskingen har denne tatt utgangspunkt i det de intervjuede barna har hatt å fortelle. Dette er sammenholdt med det tidligere ansatte har forklart, samt det som har latt seg dokumentere gjennom arkivsøk.

For mange av hjemmene er det konkludert med at omsorgen barna fikk var svært mangelfull. Spesielt gjelder dette den følelsesmessige omsorgen som barna hadde behov for. To tredjedeler av barna som har vært intervjuet forklarer at de opplevde omsorgen de fikk som dårlig eller praktisk talt fraværende.

Seksuelle overgrep

Når det kommer til avstraffelse og fysiske overgrep har mange av barna forklart at de ble slått eller straffet fysisk på annen måte mens de bodde på barnehjemmet. Videre er det et gjennomgående trekk at mange også forklarer seg om at de ble innelukket i kjellere, mørke rom eller andre tilsvarende steder som straff.

Rapporten tar også for seg seksuelle overgrep. 22 av de 85 barna som har vært intervjuet har forklart at de ble utsatt for seksuelle overgrep i tiden de bodde på barne-/skolehjem. Overgrepene fordeler seg over hele granskningsperioden og berører de fleste av de granskede institusjonene. Overgrepene ble i elleve tilfeller utført av ansatte ved institusjonene, i åtte tilfeller av andre, eldre barn og i noen tilfeller av voksne som kom på besøk til institusjonen.

Store erstatningsummer

Basert på den granskningen som er gjort vil det fortløpende bli utbetalt erstatninger for de som søker om det. Så langt har 300 søkt. 158 av disse søknadene er blitt behandlet, og 43 har fått avslag. De som har fått avslag har gjerne fått det fordi de har vært i barnehjem etter 01.01.1993 som er en grense som er blitt satt, eller fordi overgrepene skal ha skjedd så langt til bake i tid at det mangler dokumentasjon. Det er så langt blitt utbetalt 73 millioner kroner i erstatning til barnehjemsbarn på Agder.

Av alle som ble intervjuet er det bare 17 barn som sier at de ikke har hatt spesielle problemer i ettertid. 21 oppgir å ha rusproblemer, og 10 forklarer at de har en historikk knyttet til kriminalitet. 45 forklarer at de ble trygdet før oppnådd alderspensjon, og i alt 51 sier at de har psykiske problemer.

Straffet

Dersom det nå dokumenteres at noen av overgrepene har blitt begått av ansatte som ennå er i live, så kan det bli reist straffesaker innen foreldelsesfristen går ut. Ifølge sorenskriver Jørn Ree, som også er leder av granskningsutvalget, er stort sett alle saker med fysiske overgrep foreldet. Men foreldelsesfristen er lengre for seksuelle lovbrudd.

— Vi har vært veldig observante på denne problemstillingen, så i den grad vi har vært kjent med at ting ikke har vært foreldet, har vi for så vidt oppfordret de det gjelder til å oppsøke politiet, sier Ree til NRK Sørlandet.