KRISTIANSAND: — Dette er veldig spesielt. Skjelettet er så stort, og det er snakk om en helt ny art mennesker aldri har sett før, sier Espen Madsen Knutsen (28), til fvn.no.

Espen Madsen Knutsen under utgraving på Svalbard. (Privat foto)

Det er Agderposten.no som forteller at arendalitten var med på ekspedisjonen. Verdens farligste dyr

Funnet av monsterøglen ble gjort på Svalbard forrige sommer. Det viser seg nå at funnet er en såkalt «Predator X», en pliosaur som skal ha vært 15 meter langt og et av de største og farligste marine rovdyr som noen gang er funnet.

Knutsen jobber med doktorgraden, og til sommeren skal han på ny opp til Svalbard for å lete etter nye benrester, som kan legges til de allerede 20.000 knoklene som puslespillet består av allerede.

Møysommelig arbeid

— Vi sitter på labben og pusler. Det vil nok ta et par år før dette arbeidet er ferdig, sier Knutsen.

Fordi det er frost i bakken på Svalbard frostsprenger knokkelrestene, noe som gjør at delene er alt fra 1 millimeter til 10 centimeter. Dette gjør arbeidet svært vanskelig og langvarig, forteller Knutsen.

- Tungt som stein

På tross av at øglen har ligget nesten 150 millioner år død, består funnet av orginalt knokkelmateriale.

— Men det er så tungt som stein på grunn av mineraler som har blandet seg inn, sier Knutsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med en bitekraft på 15 000 kg fester en pliosaur grepet på en plesiosaur (Foto: Atlantic Productions)

Et internasjonalt team av paleontologer bestående av 12 ekspedisjonsdeltakere, inkludert Knutsen, gravde frem hodeskallen av dyret.

Gigantøglen betegnes som havets T-Rex og det farligste dyret som noen gang har levd i verdens hav, med tanke på anatomi, fysiologi og jaktstrategi, skriver Naturhistorisk museum på sine hjemmesider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fossilet blir støpt inn i en kappe av gips før det blir snudd (Foto: Atlantic Productions)

Internasjonal interesse

Det er stor internasjonal interesse rundt monsterøgla, og det blir lagd en dokumentar om det historiske funnet, som blir produsert av Atlantic Productions. Filmen vil bli vist på TV-kanalen History Channel i USA i slutten av mars. Mens den vises i Storbritannia, Norge og andre europeiske land senere i år.

Øgla veide utrolige 45 tonn, kjevene hadde en bitestyrke på hele 16.000 kilogram trykk og øgla skal altså ha vært 15 meter lang og levd i havet for 147 millioner år siden.