LILLESAND: — Jeg skjønte straks at det var et dødt menneske, forteller Reidar Eeg.

Mandalsmannen var alene ute på en tilfeldig båttur fra hytta på Furøya i Høvåg ved 16.30-tiden tirsdag 29. januar.

— Jeg var bare ute på en liten kveldstur. For å ta ned sola, som man sier.

Da får han plutselig øye på noe som ligger i vannskorpa inne ved grunnen i bukta på vestsiden av Kalvøya - naboøya til Furøy rett utenfor Krossen i Høvåg.

Eeg hadde sett noe drivved ved trebrygga på siden av bukta der finanskjndis Ola Mæles hytte ligger få meter ovenfor. Da han skulle kikke nærmere, fikk han øye på skikkelsen i sjøen.

Ved Mæhles hytte

  • Hun lå og fløyt på magen. Det kunne nesten se ut som en utstoppet dukke, husker Eeg.

Hun var påkledt, men det var tydelig at hun hadde ligget veldig lenge i vannet, mener Eeg.

  • Jeg ringte politiet med det samme og varslet.

— Det gjør litt inntrykk å finne et dødt menneske slik?

  • Jo da. Jeg fikk tilbud om oppfølging, men følte ikke jeg trengte det. Men vi er jo mennesker, så inntrykk gjør det jo, sier Reidar Eeg, velkjent for mange fra sitt store engasjement i Mandals byselskap.

Han ønsker ikke å spekulere i hvem den døde kvinnen kan være, eller hva som er bakgrunn for at hun havnet det.

  • Uansett er det jo en tragedie, bemerker han. Eeg føler seg nokså trygg på at politiet vil klare å komme frem til den dødes identitet, før eller senere.

Ikke Skandinavisk

  • Jeg har ennå ikke fått noe mer svar fra Kripos, opplyste lillesandslensmann Kjetil Nygård til Fædrelandsvennen i går.

Søk i Kripos sitt nasjonale register over savnede personer har ikke gitt noe resultat, og heller ikke i Sverige eller Danmark ble det napp:

  • Politiet i Sverige og Danmark har ikke noen savnede personer som passer til beskrivelsen, sa Nygård til fvn.no før påske. Lensmannen opplyser at Kripos nå vil sende informasjon om kvinnen til andre land i nærheten, blant annet til England, i håp om å få en løsning på mysteriet.

Ikke vold

  • Alderen er vi noe usikre på, men hun var trolig mellom 25 og 50 år, har Nygård opplyst. I følge politiet er kvinnen hvit i huden, men også her er det noe usikkerhet. - Vi klarer ikke å fastslå hvilken etnisk opprinnelse kvinnen har. Hun var mellom 1,65 og 1,70 meter høy, og antagelig mellom 90 og 100 kilo, sier Nygård til fvn.no.

Han opplyser også at den foreløpige obduksjonsrapporten ikke kan fastslå dødsårsak, men nærmest har utelukket at kvinnen døde som følge av vold. Rapporten bekrefter at at kvinnen muligens har ligget svært lenge i sjøen.

  • Hun har ligget i vannet opp mot et par måneder. I alle fall én måned, opplyser lensmann Kjetil Nygård.