KRISTIANSAND: Politiet har fått rettens medhold i å holde 21-åringen varetektsfengslet i inntil fire uker.

Retten fant det sannsynlig at det foreligger forhold som styrker mistanken om at den siktede mannen kan mistenkes for overtredelse av straffeloven paragraf 192. Politiet opplyste mandag at det var funnet spor av 21-åringens DNA som knyttet ham til voldtekten. I avhøret som ble gjennomført etter han ble pågrepet og siktet 17. mars, opplyste 21-åringen at han hadde hatt samleie med kvinnen, men at dette var frivillig.

— Han erkjenner å ha hatt seksuell omgang, men bestrider at det har skjedd en voldtekt, uttalte mannens forsvarer, advokat Ben Fegran til fvn.no.

21-åringen samtykket i at fengslingsmøtet ble gjennomført ved såkalt kontorforretning, det vil si uten partene tilstede.

Les også: 21-åring pågrepet etter overfallsvoldtekten på Tinnheia

Les også: - Samleiet var frivillig

Nevnte ikke samleie i avhør

Ifølge kjennelsen var 21-åringen også inne til avhør 12. mars. Han fortalte da at han hadde vært i det aktuelle området, ringte til en kamerat og gikk hjem. At han skal ha hatt frivillig sex med kvinnen nevnte 21-åringen først etter han ble pågrepet mandag. Retten mener derfor det er grunn til å feste atskillig mer lit til den fornærmede kvinnens forklaring, enn til den siktedes.

— Vi er sikre på at vi har tatt rett mann, fordi vi har tekniske spor, og han har selv forklart at han har vært på åstedet, opplyste Oddbjørn Lunde, leder av personavsnittet ved Agder politidistrikt, til fvn.no tirsdag.

Les også: Pågrepet etter tekniske funn

Politiet stoler helt og holdent på offerets forklaring. Etter at spor av gjerningsmannens sæd ga DNA-match - endelig svar kom fra Rettsmedisinsk institutt mandag ettermiddag - ble siktede pågrepet samme kveld.

Offeret hadde på forhånd pekt ut mannen på et foto fra politiets register, siden han er tidligere dømt. Politiet bekreftet i går at den siktede i 2002 fikk betinget dom i en sedelighetssak i Kristiansand. Tenåringen ble funnet skyldig i seksuell handling uten samtykke, og offeret var en godt voksen kvinne.

Fikk "ren" vandelsattest fra politiet

Fra nyttår ble 21-åringen ansatt i et vikariat som assistent i en barnehage fram til sommeren. I forkant hadde barnehagen rutinemessig innhentet vandelsattest fra politiet, som var helt uten anmerkninger.

Barnehagedirektør Nina G. Reinhardt ga i dagens Fædrelandsvennen uttrykk for at hun synes det er hårreisende at den voldtektssiktede barnehageassistenten (21) kunne få politiattest for plettfri vandel som tidligere sexdømt.

Les også: Voldtektssiktet jobber i barnehage

— Dette er jo hårreisende. Vi må jo stole på at disse attestene stemmer. Dette vil jeg snakke med rådmannen om og ta opp med politiet, sier en ferierende barnehagedirektør Nina G. Reinhardt da Fædrelandsvennen gjorde henne kjent med forholdet i går kveld.

Oddbjørn Lunde var overrasket over at mannen fikk attest på plettfri vandel, og uttalte i går at han vil undersøke om det finnes en «systemfeil» på politihuset i Kristiansand.

Ifølge Lundes kollega Tom Eklund ved Kristiansand politistasjon ble vandelsattesten gitt i tråd med gjeldende regelverk. Til NRK Sørlandet sier Eklund at det kun er lovbrudd som gjelder seksuelle overgrep mot barn som oppgis i en slik attest.

— I barnehageloven har de nok tenkt primært på dømte pedofile. Og det er vi alle enig om at de ikke skal jobbe i barnehage, sier Eklund til NRK.

Foreldremøte etter påske

I timene før den brutale voldtekten skal ha skjedd, var siktede på byen med kolleger fra barnehagen der han jobber. I går ettermiddag ble foreldrene i barnehagen oppringt, informert, og innkalt til foreldremøte tirsdag over påske. Der skal også politiet møte for å besvare alle kritiske spørsmål.

Han omtales som flink, høflig og hyggelig, og litt stille. Han skal være svært godt trent, og var aktiv i fotball inntil i fjor.