VENNESLA: — Jeg er ikke spesielt imponert over bilistene, sier Marit Aamdal, rektor ved Hunsfoss skole.

Hun reagerer sterkt på hvordan bilistene kjører forbi skolen. For eksempel: Av 11.197 biler som passerte 20. desember i fjor, kjørte 6177 over 50 kilometer i timen. Målingen ble gjort av Statens vegvesen. Veivesenet gjorde flere liknende målinger i samme tidsrom med liknende resultat.

— Både som samfunnsmenneske og rektor tenker jeg at man må være flinkere til å ta hensyn til de myke trafikantene. Det bør ringe noen bjeller når man kjører forbi en skole eller et fotgjengerfelt, sier Aamdal.

I et brev hun nylig sendte til Vennesla kommune, skriver hun at det er urovekkende med de høye hastighetene forbi skolen. Der påpeker hun også at 145 av bilene som brøt fartsgrensen 20. desember kjørte over 65 kilometer i timen.

Fartssyndere

Målingene ble gjort ved et gangfelt like ved Hunsfoss skole. Hver eneste dag krysser skolebarna veien her.

— Det er ikke noe greit å sende barna til skolen når du vet hvordan folk kjører. Vi har vært nødt til å følge barna våre til skolen i perioder, men det er jo ikke alltid vi har anledning til det, sier Tove Lill Andersen Lund, som har en sønn i tredje klasse på skolen.

I tillegg til at mange biler holder for høy fart på barnas skolevei, er det også mange som ikke stanser for barna.

— Jeg har selv stått der og sett. Det er ikke alle bilene som er så flinke til å stoppe, sier Marit Aamdal.

Skolebarn som var på vei hjem fra skolen i går, forteller det samme.

— Det er noen som bare kjører rett forbi her uten å stoppe, sier Tone Rislaa (9).

Fartsdempere

Ifølge Trygg Trafikk er det bare én ting som hjelper mot den høye farten:

— Dette forteller meg tydelig at det hjelper ikke bare med et gangfelt og en 50-sone. Du må også ha fartsdempende tiltak, sier Liv Skare Falkum, fylkessekretær i Trygg Trafikk i Vest-Agder.

Det er også kravet fra både skole og foreldre: - Det beste er nok fartsdempere et stykke fra gangfeltet, sier Tove Lill Andersen, som legger til at forhøyd gangfelt også er et alternativ.

Hun sier at foreldrene har jobbet for fartsdempere i en årrekke.

— Nå er det på tide at noe blir gjort, sier Andersen.