KRISTIANSAND: — Vi må være oss bevisste hvor vi kommer fra - og hvilke tradisjoner og verdier Norge bygger på. Det er historieløst av Arbeiderpartiet å foreslå å kutte ut 1000 års kristenarv fra Grunnloven, sier Skjevesland til Fædrelandsvennen.

Må beholde

Dette er kirkens øverste leders første intervju etter det historiske møtet i Aps sentralstyre i går.

— Grunnloven må inneholde en henvisning til den arv og de historiske verdier landet er bygget på, sier han.

Skjevesland er enig i at den lutherske lære ikke lenger kan stå som enerådende statsreligion i grunnloven.

Men han vil erstatte dagens ordlyd med en ny, om at Norge bygger på de kristne og humanistiske verdier, ikke kutte henvisningen til kristenarven helt ut.

I et forsøk på å bygge bro mellom fløyene i kirkelandskapet, gikk et enstemmig sentralstyre i Ap i går inn for å beholde statskirken, men fjerne den lutherske religions særstilling i Grunnloven. Partiet vil ha vekk alt om kristendom i Grunnloven og innføre en ny verdiparagraf som heller referer til menneskets iboende og ukrenkelige rettigheter. Samtidig vil partiet ta vekk kravet om et visst antall statskirkemedlemmer i regjeringen.

Skuffet

Skjevesland er skuffet over at ikke partiet vil slippe kirken løs fra staten.

— De snakker om at kirken ikke er moden. Men det er Ap som tydeligvis ikke er modent for å ta et moderne oppgjør med en stat som styrer kirken. Dette er kirken i løpestreng, sier han og fortsetter:

— Jeg er ikke overrasket, men det vi ser er Arbeiderpartiets ønske om å styre kirken - at kirken er en slags statlig etat, sier Skjevesland, og minner om respekten for trossamfunn.

I et moderne samfunn mener Skjevesland det må være full livssynsfrihet og at kirken må bli et trossamfunn som styrer seg selv. Han mener tiden er overmoden - også av hensyn til livssynsminoritetene.

— Det skal ikke være slik at staten skal bestemme over et trossamfunn i 2007. Dette handler ikke bare om hva slags kirke vi skal ha, men også om hva salgs stat vi skal ha, sier han.

Fornøyd

Domprost Dag Nordbø i Kristiansand (for tiden i permisjon) er helt uenig med sin biskopelige tilsynsmann.

— Prinsipielt kan man selvsagt se det vanskelige i at kirken i en gitt situasjon kan bli styrt av mennesker som ikke engang er medlemmer av trossamfunnet. Men jeg tror det er klokt å beholde statskirken - til kirken har fått utviklet et velfungerende indre demokrati. Vi må gå sakte fram, sier Nordbø.

Han minner om at kun tre prosent av kirkens medlemmer deltar i menighetsrådsvalg.

Hvis kirken frigjøres fra staten fort, frykter han at konservative krefter vil overta og smalne inn kirken, slik at den ikke lenger blir en folkekirke.

— Vi vil i hvert fall få en voldsom maktkamp.

— Hva med henvisning til kristendommen i Grunnloven?

— Jeg tror ikke vi har vondt av at kristendommen utelates der. Det er kirkens ansvar å forvalte kristenarven. Å klargjøre det ansvaret, er bare greit, sier Nordbø.