KRISTIANSAND: – Vi begynte med dette i februar. Vi har fokusert på hvete, mais, soyabønner og kaffe, sier Jens Glasø, i finansselskapet Optimum i Kristiansand.

LES OGSÅ: Hamstrer rissekker.

Matprisene har i år gått i taket, og dette håper investorer i Kristiansand å gjøre gode penger på. Ifølge Glasø har mange av hans kunder i gjennomsnitt investert rundt 150.000 kroner i råvaremarkedet.

– Du kan inntil tredoble dette hvis markedet går videre som vi tror, sier Glasø.

--------------------------------------------------------------- DEBATT:

  • Er det i orden at sørlendinger tjener penger på stigende matpriser?

  • Er det riktig å bruke statlige midler til produksjon av biodrivstoff når dette samtidig sender verdens matvarepriser til himmels?

  • Er det moralsk forsvarlig å spekulere og tjene gode penger på at slik satsing skal drive matvareprisene enda høyere? Diskuter nederst i saken.

--------------------------------------------------------------- I den første runden i vinter måtte man spytte inn 85.000 kroner for å være med. Nå er dette beløpet justert ned til 22.000 kroner. Glasø sier at kundene ikke bør investere mer enn rundt fem prosent av sin totale portefølje i dette markedet, fordi dette er høyrisikoprodukter. Glasøs målgruppe har vært næringslivsledere og bedriftseiere.

Prishopp

– Investeringene er rettet mot opsjonsmarkedet. Hvis matvareprisene skulle falle, risikerer man å miste alle pengene, forklarer Glasø.

Økt etterspørsel etter kjøtt i Kina og India, dårlige avlinger i Australia, og ikke minst offentlig subsidiert produksjon av biodrivstoff er alle faktorer som trekker matvareprisene oppover på verdensmarkedet.

Glasø vedgår at det er etiske utfordringer knyttet til råvarespekulasjon med matvarer. Hvis prisene blir for høye, har ikke de fattigste i verden råd til å kjøpe mat.

Glasø sier han har kunder som ikke har villet investere i råvarespekulasjonen.

Dilemma

– Matvareprisene blir ikke styrt om vi investerer i dette eller ei. For oss er spørsmålet om våre investorer skal ta en del i et market hvor man åpenbart ser at prisene skal opp, sier Glasø.

Også kollegaene i Acta har denne våren formidlet investeringer i markedet for matvarer til sine kunder i Kristiansand.

Ifølge Asgeir Hartveit, daglig leder for sørlandsavdelingen, ligger matvareinvesteringen typisk på rundt 100.000 kroner.

– Vi har i dag omtrent 2000 aktive kunder, og rundt en fjerdedel har ikke gått inn i råvaremarkedet for matvarer, opplyser Hartveit.

Acta har formidlet råvareinvesteringer i flere år, men har den siste tiden hatt en offensiv med matvarer.

– Dette var noe vi solgte tidligere i vår, det har roet seg litt nå, sier Haartveit.