GRIMSTAD: — Dette finner jeg meg ikke i. Man tror jo at studenter er ordentlige folk, men jeg har tydeligvis latt meg lure, forteller en oppgitt Laila Jernsletten. Et halvt år etter at hun og ektemannen Nils kjøpte sitt nye hus på Sørlandet, var det endelig tid for å flytte inn denne uken. Men huset som ventet dem var langt i fra innflytningsklart.

— Hele huset var nedskitnet. Jeg var på gråten da jeg så huset mitt i en slik stand. Det var ikke mulig å bo her, sier Jernsletten.

«Fyllefester»

Laila overtok huset på nyåret, men siden Nils var syk så de seg nødt til å vente til sommeren med å flytte inn. Tre unge arendalsmenn leide huset. To av dem skulle studere ved Universitetet i Agder.

— I løpet av det halvåret ble to fyllefester anmeldt til politiet av naboene, forteller Laila.

Da Laila kom på besøk tidligere denne måneden, så det ut som om huset ikke var vasket siden leietakerne flyttet inn. Da ga hun klar beskjed om at huset måtte være i god stand før hun selv skulle flytte inn.

Selv etter Jernslettens opprydning bærer huset preg av bruken. Et dørhåndtak er knekt. Gulvet har kaffeflekker og brennmerker. Det er et hakk i kjøkkenveggen. Bredbåndsmodemet var knust. Og sengetøy som tilhørte både Jernsletten og leietakerne lå skittent i en krok, samt i hagens hundegård.

— Det er ikke bare det at det koster penger. Det er mye arbeid å rydde opp, forteller Laila, som har måttet leie inn renholdsarbeidere til å bistå.

Nå vil Laila føre regnskap over skadene på huset, og sende en regning til de tre leietakerne. Får hun ikke pengene hun ber om, er hun redd for at hun må ta saken videre til Forliksrådet.

FRA HUNDEGÅRDEN: Disse tilgrisede madrassene fant Laila i hagens hundegård. Leietakeren Fædrelandsvennen snakket med sier han ikke ser problemet med å bruke hundegården til oppbevaring av sengetøy. Foto: Hans Botnen Eide Betaler ikke

Da Fædrelandsvennen snakket med en av de tre leieboerne, stilte han seg uforstående til Jernslettens beskrivelse av saken.

— Det hun sier er helt feil. Det er snakk om litt slitasje på gulvet, forklarer han.

Han har nå engasjert advokat i saken fordi han mener det er umulig for ham å kommunisere med sin tidligere huseier. Depositumet som han betalte for en måneds leie har ikke blitt tilbakebetalt. Dermed ønsker mannen ikke å betale ytterligere for skader på huset.

— Depositumet dekker mye mer enn alt sammen. Jeg betaler ikke noe mer enn det, slår han fast.

Han stiller seg også uforstående til at Jernsletten problematiserer de politianmeldte festene.

— Det er en sak mellom oss og naboene. Det er ikke hennes ansvar hvis vi blir politianmeldt mens vi leier huset hennes, sier han.

HUNDEGÅRD: I denne hundegåreden fant Laila Jensletten madrasser og sengetøy. Leietakeren hevder det var en glipp at de glemte å rydde madrassene. Foto: Hans Botnen Eide — Vær forsiktig

  • Jeg opplever at huseieres rettigheter er alt for dårlige, sier Laila Jernsletten. Nå i ettertid vil hun bidra med følgende tre råd til huseiere som skal leie ut. Da kan de slippe å havne i samme situasjon, håper hun.

1. - Ta et inngående intervju med leietaker, sier Laila. Hun gjorde sin avtale med leietakerne over telefon, og det angrer hun på i dag.

2. - Ta mer enn en måneds depositum, fortsetter hun. En måneds husleie er ofte ikke nok til å dekke kostnadene etter et dårlig leieforhold.

3. - Vær nøye med kontrakten. Ta med alle detaljene! oppfordrer Jernsletten.

- Viktig å sikre en god garanti

Advokat Anders Leisner i Huseiernes landsforbund sier det ofte kan være vanskelig å få erstatning på skader etter utleie.

— Det er ingen tvil om at leier er ansvarlig for å dekke betydelige skader. Men en ting er å ha rett, og en annen ting er å få rett. Det kan ofte være dyrt å få rett, og noen ganger må man bare innse at depositumet var for lite, forteller Leisner.

Han er ikke i tvil om at huseiere bør prøve å skaffe seg en god garanti igjennom et høyt depositum.

— En måneds leie i depositum er for lite, da har man ikke god sikkerhet. I den grad markedet tillater det bør man ha minst tre måneders depositum, forklarer Leisner, som understreker at man har lov til å kreve opp til seks måneders leie i depositum.

— Men det er ofte vanskelig å få til, sier han.