LISTER: — Dette er utrolig, og et mye bedre resultat enn forventet. Det er rene sommerpresangen, sier Steven Hasseldal, sjef for Utrykningspolitiet (UP) for Agder og Rogaland, til Farsunds avis.

Stor fartsreduksjon

UP har i lang tid hatt hyppige kontroller på den ulykkesutsatte strekningen, og nå viser det seg at det har gitt resultater. Farten har nemlig gått ned 8-9 kilometer i timen, fra 69 km/t til mellom 60 og 61 km/t, i 60-sonen.

— En nedgang på åtte-ni kilometer i timen er vanvittig mye, påpeker Hasseldal, som i beste fall hadde håpet på en nedgang i gjennomsnittsfarten på kanskje tre-fire kilometer i timen.

— Mens den forrige målingen avdekket at mellom 30 og 40 prosent kjørte 70 kilometer i timen eller mer, viser tallene nå at kun 10 prosent kjører over 70. Dette viser at synlig politi og hyppige kontroller får ned farten, noe som igjen reduserer antallet ulykker, sier UP-sjef Hasseldal.

- Må finne balansegang

I tillegg var kjøreforholdene langt dårligere da den første målingen ble holdt rundt påsketider.

UP-sjefen vil nå trappe ned kontrollvirksomheten noe, men understreker at de vil fortsatt ha mye kontroller på strekningen.

— Vår tilstedeværelse er fortsatt viktig, for å holde fartsnivået vi nå har kommet ned på. Vi må finne en balansegang, forklarer Steven Hasseldal.

UP har de siste månedene knepet flere hundre fartssyndere og beslaglagt et utall av førerkort. Flere ganger ukentlig har UP hatt kontroller på den ulykkesutsatte strekningen for å få ned farten.