AGDER: Lørdag kveld og natt til søndag har politi og brannvesen rykket ut flere steder etter meldinger om uvettig bruk av ild.

Det er for tiden ekstrem skogbrannfare i hele Agder, og det er innført totalforbud mot bruk av ild i skog og mark. Personer som forårsaker skogbranner risikerer store erstatningskrav.

Det ser det ikke ut som alle bryr seg spesielt mye om.

— Jeg skjønner det egentlig ikke. At det i det hele tatt går an. Her er vi midt oppe i norgeshistoriens største skogbrann, men likevel klarer folk å fyre opp både raketter og bål. Det er egentlig ganske fantastisk, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Fyrverkeribruk

Den første meldingen kom klokken 22.27 lørdag kveld. Politiet fikk da flere meldinger om at det ble skutt opp fyrverkeri i Grefstadvika i Grimstad.

Omtrent samtidig ble det meldt om oppskyting av raketter ved Stueneshallen på Saltrød i Arendal. Patruljer ble sendt til begge steder, men uten resultat.

Utover natten fortsatte meldingene om uvettig bruk av ild. Klokken 23.22 ble det igjen meldt om bruk av fyrverkeri i Arendal, og klokken 23.40 fikk politiet samme meldingen, denne gangen i Gamle Strømmevei i Kristiansand.

Anmeldt for bålbrenning

Ved midnatt ble politiet kontaktet av en grunneier på øya Utvor i Søgne.

— Der hadde noen fyrt opp et bål, og gnistene fløy av gårde inn i krattskogen. Grunneieren som oppdaget bålet gikk så hen for å slukke det på egen hånd, sier Steinsland.

Klokken halv to viser det seg at bålet ikke ble ordentlig slukket, og brannvesenet ble derfor sendt ut.

— De mistenkte er i 40-årsalderen, og de er nå anmeldt for dette, sier Steinsland.

I løpet av natten fikk politiet meldinger om ulovlig bålbrenning både i Vågsbygd og på Bråvann. Her hadde campere fyrt opp bål i nærheten av teltet.

— På Bråvann platå måtte brannvesenet ut, og de ansvarlige er anmeldt, sier Steinsland.