FROLAND: — Vi har mange ganger tidligere opplevd at torden har ført til nye branner. Det skjer gjerne ved at lynet slår ned i bakken, og så begynner det å ulme, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til fvn.no.

Brannen i Froland er fremdeles ikke under kontroll, og Kongsvik frykter at tordenvær vil gjøre situasjonen verre.

— Det vil være vanskelig å lokalisere nye branner som måtte oppstå, og brannen vil bli helt uoversiktlig, sier han.

Kan bli tordenvær

Brannsjefens mareritt kan i morgen bli realitet. Nettstedet yr.no melder skiftende skydekke, regnbyger og mulighet for torden fredag.

Mange har håpet på regn siden skogbrannen brøt ut i Froland, men ifølge Kongsvik skal det mere til enn noen regnbyger for å slukke brannen.

— Det er så lite nedbør som vil komme at det ikke vil ha noen betydning. Regnet vil bare dunste vekk når det treffer bakken, og ikke trekke ned i jorda, sier han.

Han mener det må regne over lengre tid hvis det skal være til hjelp i slukkingsarbeidet.

— Det er knusktørt i bakken, og det skal mye regn til for å gjøre jorda bløt.

- Holder brannen i sjakk i natt

Foreløpig har ikke mannskapene i Froland fått hjelp av noe nedbør. Rundt 100 personer fra brannvesen, Sivilforsvaret og Heimevernet må klare seg med manuelt slukkingsutstyr når de skal kjempe mot flammene i natt.

— Vi regner med å holde brannen i sjakk ved manuell slukking gjennom natten. Vinden har stilnet noe av mot kvelden, men en offensiv slokking er helt avhengig av at vi har helikoptre og disse kan ikke operere i mørket, sier Kongsvik til NTB torsdag kveld.