VENNESLA: — Et viktig steg på veien mot å gjøre Agder Energi til en betydelig aktør på fornybar energi, uttalte Anne-Grete Ellingsen, som er administrerende direktør for Agder Energi Produksjon og trykket på knappen og utløste de signaler som skulle til for å dra det nye kraftverket i gang.

Det nye kraftverket i Vennesla er dimensjonert for en årsproduksjon på 115 GWh, noe som tilnærmelsesvis tilsvarer energiforbruket til 5000 husstander. Hele herligheten har kostet rundt 250 millioner kroner.

Ambisjoner

Gårsdagens seremoni er en energipolitisk begivenhet på flere vis. Det er den første stor kraftverksutbyggingen på Agder på ti år. Siste var Skjerka i 1997, som også var vesentlig mye større. Samtidig føyer Hunsfoss Øst seg pent inn i planer og ambisjoner som Agder Energi har for å bygge seg opp til en betydelig leverandør av fornybar energi – både i Norge og ikke minst mot Europa.

— Agder Energi befinner seg i en usedvanlig gunstig situasjon. Vi har vannkraft fra tre vassdrag. Der skal vi moderniser og ruste opp de anlegg vi har, og kanskje bygge mer. Dessuten er vi tungt inne i vindkraft gjennom nyetablerte Statkraft Agder Energi Vind. Og med mer fornybar energi i porteføljen i form av vann og vind i kombinasjon med kabler til Europa, skal Agder Energi bli en betydelig leverandør av ren energi mot det europeiske marked, sier Tom Nysted, konsernsjef i AE.

Sol, vind og kabel

Dermed vil også AE etablere seg som en viktig bidragsyter til bedre miljø. Når vind og sol ikke leverer nok energi til europeiske forbrukere, blir nemlig gass- og kullkraftverk fyrt opp.

— Hvis vi da kan komme inn med ren vindkraft eller vannkraft, bidrar vi til å dempe forbruket av forurensende energi i Europa, samtidig som vi genererer verdier for eierne våre, sier Tom Nysted. Han regner med at AE kommer til å få en omsetning på rundt sju milliarder i år, mens verdien av anlegg osv, summerer seg til i overkant av 20 milliarder.

— Vi er et stort og sterkt konsern, også i nasjonal sammenheng, og har kompetanse og muskler til å spille en sentral rolle i energiforsyning og miljøtenkning, påpeker han.

Utbytte

Også styreleder Sigmund Kroslid synes det er stas når AE er på nettet med kraft fra Hunsfoss Øst.

— Og ettersom meteorologene antyder mer regn og mer vind, så burde vi befinne oss i en usedvanlig gunstig posisjon for produksjon av enda mer miljøvennlig kraft, sier han.

— Så nå ser du for deg at eierne kan hente ut enda mer penger av AE til slunkne kommunekasser?

— Det blir nødvendig for eierne å bidra med kapital til den storstilte satsingen som selskapet ser for seg i årene fremover, både i vann og vind. Det er naturlig at det vil gi seg utslag i en betydelig tilbakebetaling til eierne i form av utbytte, sier Sigmund Kroslid. Og på politikers vis vil han ikke presisere noe nærmere hva betydelig betyr i denne sammenheng.

På lørdag inviterer AE til åpen dag på kraftstasjonen. Det blir konkurranser og omvisning på stasjonen, underholdning og servering.

Fakta om Hunsfoss Øst

Hunsfoss Øst leverer 115 GWh, tilsvarende forbruket til 5.000 husstander.

Vannfallet i kraftverket er på 13,7 meter, og det «går med» om lag 120.000 liter vann i sekundet.

Samlet investering er på om lag 250 millioner kroner.

Hunsfoss Øst styres fra Brokke i Setesdal, men kan også styres lokalt.

Arbeidet tok til i 2005. Krasjet ved oppstart i november 2007. Nå på lufta.