KRISTIANSAND: — Det er en attraktiv plass, det er liten tvil om det, og den skal forbeholdes dem som ønsker kremasjon, forklarer kirkesjef Knut Harald Sæth i Kristiansand.

I går skrev Fædrelandsvennen at kristiansandere tviholder på kistebegravelser. Mens kremasjonsprosenten i Sørlandets hovedstad er på bare 19 prosent, er den flere ganger høyere i andre byer.

Kistene opptar langt større plass enn urner, og nå kreves tiltak for at ikke byens mest populære kirkegård blir sprengt.

Urnelund

I løpet av et år eller to åpnes en egen urnelund på Oddernes, ut mot den tidligere E 18. — Dette er blitt en veldig attraktiv tomt etter at veien ble flyttet. Vi håper dette i seg selv skal få flere til å velge bisettelse, sier Finn Eigil Sødal, avdelingsleder for Kristiansands kirkegårder.

Urnelunden på fire mål vil romme om lag 300 urnegraver.

En urnegrav (1,5 x 1,5 meter) er halvparten av en kistegrav (1,5 x 3,0 meter), og kan attpåtil romme fire urner, mot bare to kister. Kirkesjefen vil ikke sløse med de beste arealene.

— Det er et ønske at den nye parsellen ikke fylles så raskt opp. Etter fem-seks år ville den vært full av kistegraver. Med urner kan den brukes i uoverskuelig tid, påpeker Sæth.

Oddernes kirkegård har 250 begravelser i året, og per i dag er det kun 1200-1300 ledige graver. Kirkesjefens kontor er forberedt på protester mot urnelunden.

— Det vil alltid være noen som ønsker å ha en kistegrav her, men det blir ikke aktuelt, sier avdelingsleder Sødal kategorisk.

Unorsk

I flere norske byer har ikke de etterlatte noe valg. Om de ønsker en sentrumsnær grav, er kremasjon eneste alternativ.

— Andre steder i landet himler de med øynene når de får høre om antall kistebegravelser i Kristiansand, forteller Finn Eigil Sødal.

Først fra 1. januar i fjor innførte Kristiansand kommune restriksjoner, som hittil ikke har hatt noen effekt på kremasjonsandelen: Bare folk som sogner til Oddernes eller Lund, eller som allerede har en familiegrav, kan begraves på den populære kirkegården. Andre må velge kremasjon.

Unntatt er innbyggere fra Voie og Vågsbygd, som har adgang på Oddernes inntil de får sin egen kirkegård i Voie fra 2010/11. Da vil også presset mot Oddernes avta.

Ifølge kirkesjefen skiller ikke Kirken mellom kiste- og urnebegravelse, likevel virker kremasjon fremmed for mange av kirkens medlemmer.

— Det er en tradisjon og kultur som vil forandre seg med tiden, mener avdelingsleder Sødal.

Torsdag behandler byutviklingsstyret en sak om utvidelse av Oddernes kirkegård. Kommunens administrasjon ønsker fortetting og restriksjoner på dagens kirkegård, fremfor å båndlegge nye grøntområder ved Jegersberg gård eller Oddernes gartneri.

1000 GRADER: Kremasjonsprosessen tar halvannen time. Kisten plasseres i ovnen, og temperaturen økes gradvis fra 750 til 1000 grader. Her fra krematoriet på Oddernes. Arkivfoto: Tore-André Baardsen. Lav kremasjonsandel

Mens Drammen skal være på topp i landet med en kremasjonsprosent på 85, ligger Kristiansand nederst med 19. I andre mellomstore byer blir om lag halvparten kremert.

Hvert år dør 600-650 personer i Kristiansand – Oddernes kirkegård har 250 begravelser i året. Kommunen har sekskirkegårder.